Dôvod? Sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ľahko stráviteľných živín a, naopak, obsahujú veľmi málo prírodného cukru, a tak ich odborníci na výživu odporúčajú okrem iného pri najrôznejších diétach.
Škoda, že je to sezónne ovocie, i keď obchody ich ponúkajú aj mimo sezóny, ich kvalita je však otázna.
Jahody a srdce
Plody jahôd posilňujú metabolizmus, pomáhajú pri liečbe chorôb kardiovaskulárneho systému – srdca a ciev, pri málokrvnosti, dne, močových a žlčových kameňoch. Majú protizápalový účinok, znižujú horúčku a zmierňujú prechladnutie.
Jahody a zažívanie
V ľudovom liečiteľstve sa jahody tradične využívali na prečistenie zažívacieho traktu a zlepšenie látkovej výmeny. Navyše zvyšujú sexuálnu výkonnosť oboch pohlaví, čo je dané podľa odborníkov vysokým obsahom zinku v semienkach jahôd.
Jahody a kalórie
Čerstvo natrhané jahody sú jedným z najlepších darov prírody – chutia ohromne a obsahujú výnimočne málo kalórií. V hrnčeku jahôd je iba 45 kalórií, čo pomáha udržať štíhlu postavu. A hrnček jahôd obsahuje 120 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu C.
Jahody a vláknina
Jahody sú bohaté na vlákninu, ktorej je v jednom hrnčeku 2,2 g. Navyše obsahujú kyselinu elagovú, čo z nich robí výnimočné ovocie – iba čerešne a hrozno obsahujú túto osobitnú látku, ktorá bráni karcinogénom meniť zdravé bunky na nádorové.
Jahody a metabolizmus
Žiadne tuzemské ovocie nie je také bohaté na mangán, stopový prvok, ktorý zasahuje do celkového metabolizmu organizmu. Produkuje tvorbu a silu kostí a krvi, vyživuje nervy a mozog a zásobuje farebnými pigmentmi vlasy a pokožku, podporuje aj štítnu žľazu.
Jahody a vírusy
Jahody obsahujú aj beta karotén a vitamíny skupiny B. Sú preto dobrým obranným štítom pred vírusmi a baktériami, okrem toho uľahčujú pohyb stolice v črevách a znižujú aj prekrvenie žíl, ktoré odvádzajú krv z vnútorností. Sú užitočné pri hemoroidoch.