Áno, pravda je, že oriešky majú vysoký obsah tuku, často podobný v porovnaní s mnohými drobnosťami na chrumkanie, s ktorými si sadáme večer k televízii. Lenže, zásadný rozdiel spočíva v tom, že ich tuky sú nenasýtené a pre telo omnoho prospešnejšie. Samozrejme, treba si uvedomiť, že nie je reč o orieškoch solených, alebo upravovaných rozličnými koreninami či dehydrovanými omáčkami. Prírodný produkt (orech) bez ochutenia je však to najlepšie, čo si môžete vziať, ak ste sa už rozhodli maškrtiť. A áno, ani pri nich nezabúdajte na mieru!
Na čo sú jednotlivé druhy orechov dobré:
Vlašské orechy
Majú vysoký obsah antioxidantov a pomáhajú v tele udržiavať v rovnováhe cievny systém. Štúdia z roku 2006 preukázala, že pomáhajú uvoľňovať upchaté cievy po konzumácii príliš mastného jedla.
Lieskové orechy
Pomáhajú k zdravšiemu srdcu a tiež sa preukázali ako skvelý doplnok výživy u tehotných žien. Obsahujú aj meď a mangán, vitamín E. Pomáhajú totiž znižovať riziko defektov u novonarodených detí. Niektoré štúdie ich odporúčajú ako prostriedok na znižovanie zlého cholesterolu v krvi. Špeciálne u mužov.
Mandle
Tridsaťgramová porcia mandlí obsahuje trinásť gramov tuku. Poviete si dosť, ale je to jedna z najnižších hodnôt v orieškoch. Mandle sú navyše bohaté na vápnik, magnézium a vitamín E. Znižujú krvný tlak, sú pomocníkom v prevencii proti srdcovo-cievnym chorobám a prospievajú zdravším kostiam. Odporúčajú sa aj mužom so sklonmi k problémom s prostatou.
Pistácie
Sú bohaté na draslík, ktorý sa podieľa na zlepšení nervových funkcií, ale tiež svalových funkcií. Pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi.
Kešu orechy
Spoločne s mandľami a pistáciami majú najnižší obsah tuku a sú preukázaným pomocníkom v boji proti žlčovým kameňom. Dokážu redukovať hladinu zlého cholesterolu.