Lieskovce, kešu či vlašské - spoznajte zdravie ukryté v orechoch

Hoci odborníci na výživu už roky odporúčajú konzumáciu orechov, mnohí z nás sa im stále bránia. U žien je dôvodom najmä predstava pribúdajúceho tuku.

29.05.2015 11:00
orechy, zdravé potraviny, antioxidanty Foto:
Zdravie sa skrýva v orechoch.
debata (1)

Áno, pravda je, že oriešky majú vysoký obsah tuku, často podobný v porovnaní s mnohými drobnosťami na chrumkanie, s ktorými si sadáme večer k televízii. Lenže, zásadný rozdiel spočíva v tom, že ich tuky sú nenasýtené a pre telo omnoho prospešnejšie. Samozrejme, treba si uvedomiť, že nie je reč o orieškoch solených, alebo upravovaných rozličnými koreninami či dehydrovanými omáčkami. Prírodný produkt (orech) bez ochutenia je však to najlepšie, čo si môžete vziať, ak ste sa už rozhodli maškrtiť. A áno, ani pri nich nezabúdajte na mieru!

Na čo sú jednotlivé druhy orechov dobré:

Vlašské orechy

Majú vysoký obsah antioxidantov a pomáhajú v tele udržiavať v rovnováhe cievny systém. Štúdia z roku 2006 preukázala, že pomáhajú uvoľňovať upchaté cievy po konzumácii príliš mastného jedla.

Lieskové orechy

Pomáhajú k zdravšiemu srdcu a tiež sa preukázali ako skvelý doplnok výživy u tehotných žien. Obsahujú aj meď a mangán, vitamín E. Pomáhajú totiž znižovať riziko defektov u novonarodených detí. Niektoré štúdie ich odporúčajú ako prostriedok na znižovanie zlého cholesterolu v krvi. Špeciálne u mužov.

Mandle

Tridsaťgramová porcia mandlí obsahuje trinásť gramov tuku. Poviete si dosť, ale je to jedna z najnižších hodnôt v orieškoch. Mandle sú navyše bohaté na vápnik, magnézium a vitamín E. Znižujú krvný tlak, sú pomocníkom v prevencii proti srdcovo-cievnym chorobám a prospievajú zdravším kostiam. Odporúčajú sa aj mužom so sklonmi k problémom s prostatou.

Pistácie

Sú bohaté na draslík, ktorý sa podieľa na zlepšení nervových funkcií, ale tiež svalových funkcií. Pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi.

Kešu orechy

Spoločne s mandľami a pistáciami majú najnižší obsah tuku a sú preukázaným pomocníkom v boji proti žlčovým kameňom. Dokážu redukovať hladinu zlého cholesterolu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #tuk #orechy #vitamín

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...