10 000 krokov denne musíte zvládnuť! Nepodceňujte to

Nechajte auto doma a do práce sa vyberte "po svojich".

11.05.2015 11:00
chôdza, prechádzka Foto:
Aj pravidelná prechádzka pomôže vášmu zdraviu.
debata

Kto sedí bez prestávky päť hodín, riskuje zdravotné problémy. Ideálne je prejsť počas dňa aspoň 10 000 krokov.

Od raňajkového stola k autu, z podzemného parkoviska výťahom až do kancelárie. Po niekoľkých hodinách za počítačom autom rovno do obývačky na pohovku pred televízorom. Ale kde zostal pohyb?

Ak váš život vyzerá veľmi podobne, riskujete zdravotné problémy. Hrozia vám nielen ochorenia pohybového aparátu, ale aj srdca a obehového systému. Bez fyzickej záťaže totiž zostáva váš pulz v nízkych hodnotách, srdce nemusí intenzívne „pumpovať“, srdcový sval stráca na výkonnosti. A celé je to jeden začarovaný kruh. Sme čoraz viac unavení a postupne bez zadýchania dokážeme prejsť stále menšie a menšie vzdialenosti.

Takže vôbec nie je prehnané tvrdenie, že dlhodobé sedenie spôsobuje choroby. Dobrovoľníci sa odhodlali na experiment, ktorý viedli odborníci na fakulte športu v Kolíne. A výsledky?

Dobrovoľníkom merali hladinu cukru v krvi na začiatku a ku koncu dňa. Ak sa ich celodenný pohyb obmedzil na pár krokov na toaletu a na krátku vychádzku počas obeda, hladina krvného cukru na konci pracovného dňa bola zvýšená. Dôvod? Bez fyzickej aktivity matabolizmus organizmu stagnuje, takže hladina cukru je prirodzene vyššia. Ak nie ste fanúšikom športu, zamerajte sa aspoň na chôdzu.

WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) pritom odporúča 10 000 krokov denne, čo sa rovná hodinovej prechádzke. Nechajte auto pred domov a do práce sa prejdite pešo. Už po niekoľkých týždňoch „chodenia po svojich“ pocítite zlepšenie svojho stavu, budete menej unavení a zaženiete aj nervozitu. Prechádzka pomôže aj poobede, keď stres z celého dňa necháte vonku a nebudete ho nosiť rovno domov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #prechádzka #fit #kroky

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...