Vedecké štúdie už viackrát upozornili na výhody čokolády s vysokým obsahom kakaa. Ale vplyv horkej čokolády na chudnutie prebádaný dosiaľ nebol. Dr. Johannes Bohannon a jeho tím z inštitútu diéty a zdravia v Mainzi si tejto téme posvietil na zúbok.
Sledovali sa účastníci vo veku 19–67 rokov, rozdelení boli do troch skupín. Popri kontrolnej skupine sa dve kŕmili viac týždňov nízkotučnou diétou. Jedna z dvoch, takzvaná čokoládová skupina – jedla denne aj 40 gramov horkej čokolády s podielom kakaa vyšším ako 81 percent.
Kým nízkotučná skupina spočiatku na váhe stratila, v čokoládovej skupine začali účastníci chudnúť až po týždni. Ale potom ich váha začala klesať očividne rýchlejšie, dôležité hodnoty ako je napríklad cholesterol, sa zlepšili a účastníci sa cítili oveľa lepšie.
Čokoláda namiesto jojo efektu
Vedúci výskumu, Dr. Johannes Bohannon: „Je to prvá štúdia tohto druhu a prekvapilo nás, ako dobre účastníci čokoládovej skupiny v porovnaní s účastníkmi bežnej diéty chudli. Schudli viac, ale čo je dôležitejšie, chudli aj naďalej, kým účastníci v iných skupinách začali znova priberať.“
Tím vedcov predpokladá, že čokoláda s vysokým obsahom kakaa pôsobí pri diéte ako akcelerátor a môže viesť k zníženiu jojo efektu.