Lúhovanie
To, že je čaj trochu horký, môže súvisieť s lúhovaním. Čierny čaj sa nesmie lúhovať dlhšie ako tri minúty, povedal pre nemecký časopis Brigitte odborník na prípravu čaju, Rainer Schmidt. Dodal, že lacné, teda nie prvotriedne zelené čaje by sa zas nemali lúhovať dlhšie ako dve minúty. Dôležitá je aj príprava. Vodu po varení nechajte na päť minút vychladnúť. Čaj potom nie je horký.
Dávka
Podľa Schmidta je rozhodujúca aj dávka. Ak je na balení sypaného čaju odporúčaná dávka „vrchovatá čajová lyžička“, možno ju pokojne ignorovať, radí odborník. Polovica lyžičky podľa neho bohato stačí. A pri zelenom čaji obvykle 8–12 lístkov na šálku znamenajú „efektívnu“ dávku.
Čím drahší…
Naozaj kvalitný čaj by pri takejto dávke horký byť nemal. Taký čaj by predsa Číňania ani Japonci, ktorí s ním majú 5-tisíc ročné skúsenosti, nikdy nepili. A čo cena? Samozrejme, nemýlime sa. Čím drahší čaj, tým bude zrejme kvalitnejší. Rainer Schmidt odporúča kupovať ho v špeciálnom čajovom obchode. Sto gramov kvalitného čaju možno kúpiť od 8 eur.