Za tri dni si ich dopestujete u vás doma na kuchynskej linke. Hovoríme o klíčkoch, potravine, ktorá keby nestála v našom jedálnom lístku v úzadí, nepoznali by sme mnohé choroby.
Najlacnejšia lekárnička
Ak sa pozrieme na klíčky bližšie, v tom malom, bielom kúsku rastlinky sa skrývajú nesmierne poklady. Aktívne enzýmy, nukleové kyseliny, vysoký obsah vitamínov B. Nabité antioxidantmi. V klíčkoch je obsah vitamínov oproti plodu vyšší o 500%. Riboflavínu, či kyseliny listovej niekoľkotisícnásobne. Pravidelnou konzumáciou zlepšíte trávenie, zvýšite imunitu, detoxikujete telo, podporíte boj tela proti rakovinovým bunkám a chrípka aj nachladenie bude pre vás niečo, čo začnete poznať len z rozprávania.
Pozor na to, čo klíči
Klíčky sú nesmierne zdravé a výživné, no nie všetky. Niektoré sa nedajú jesť, inú môžu byť jedovaté. Medzi najchutnejšie aj najzdravšie patria klíčky fazuľky mungo. Jedinej fazuľky, ktorej klíčky možno konzumovať. Naklíčiť môžete aj šošovicu, semienka reďkovky, cícer, hrach, ovos, jačmeň, ľan. Sezamové aj slnečnicové semienka. Delikatesné sú tekvicové semienka. Vždy dbajte, aby boli semienka chemicky neošetrené, pokiaľ možno z bio produkcie. Vtedy si doprajete len to najlepšie z najlepšieho.
Klíčky neprekoná žiadna zelenina
Dôvod je jednoduchý. Pestujete ich priamo doma. Žiadne pesticídy, žiadne hnojivá, žiadne látky, ktoré by mohli škodiť organizmu. Ide pritom o živú potravinu plnú energie. Keď ju jete, klíčok je prakticky stále v raste. Máte na tanieri tie najčerstvejšie potraviny a vitamíny ako môžete mať. Energia živej rastliny sa nedá porovnať so žiadnou varenou, mrazenou, či sušenou. Máte k dispozícii zadarmo tie najlepšie multivitamíny. Netreba zabudnúť, že práve klíček má v sebe energiu a potenciál celej rastliny. Už to samo o sebe prezentuje silu klíčkov. Preto ich nikdy tepelne neupravujete. Jesť sa dajú samostatne, alebo v šaláte.
Ako na pestovanie klíčkov?
Základom je plodinu nechať napúčať vo vode. Následne stačí vodu zliať a nechať klíčky v sklenenej nádobe prikrytej utierkou. Každé štyri hodiny treba klíčky premyť. To je najdôležitejšia procedúra. Inak sa môžu pri pestovaní rozmnožiť plesne, či hnilobné baktérie. Nepotrebujete žiadnu vatu ani substráty. Krásne klíčky budete mať do dvoch až troch dní a pokiaľ nezabudnete na pravidelné premývanie, dostávate číre zdravie.