Zlikvidujte každodenný stres! Dajte si pauzu a rozvoňajte si dušu

Pohádali ste sa so šéfom, doma vás čakal namosúrený manžel a učiteľka na vás vyčítavo pozerala, keď ste dobehli pre deti do školskej družiny dvadsať minút po termíne.

19.02.2015 15:00
Aromaterapia v procese uvoľnenia výrazne pomôže. Foto:
Aromaterapia v procese uvoľnenia výrazne pomôže.
debata

Áno, aj taký je občas život pracujúcej ženy – náročný a stresujúci. Dá sa to vôbec zvládať inak?

Nuž, asi vás nepotešíme, ale žiaden zázračný recept neponúkame. Dnešná doba je skrátka taká, že veľa pracujeme, snažíme sa sthnúť čo najviac a občas sme z toho pekne „na prášky“. Deľba práce a povinností s partnerom síce môže pomôcť, ale určite nie je zaručenou záchranou.

Pohovorte si sama so sebou

Ak však chcete znížiť hladinu stresu a zmierniť nervozitu či úzkosť, ako všetko stíhať, mali by ste začať sama od seba. Jedna z najdôležitejších vecí je uvedomiť si, čo vám stojí za to, aby ste sa naháňali a čo môžete vziať pozvoľna. Je veľmi dôležité, aby ste si dokázali nájsť čas sama pre seba. Niekedy to možno bude len pätnásť minút, ale aj tie vedia spraviť zázraky. Tak ako kratučký párminútový spánok, ktorý naštartuje telo.

Základom je nájsť si priestor, do ktorého nebudete mať pár minút povolený vstup nik. Vysvetlite to deťom, dohodnite sa s manželom. Napríklad sa zavrite po príchode z práce do spálne a vyberte si štvrť či polhodinkový „time-out“.

Posteľ je kamarátka

Vyzlečte sa z tesných vecí, ktoré ste mala na sebe počas dňa, ľahnite si na chrbát na posteli a uvoľnite telo. Pod hlavu si môžete dať jemnú podložku, rovnako nadvihnite nohy – budete sa cítiť komfortnejšie.

Mnohí odborníci radia pomôcť si vo chvíľach relaxu s vôňami. Tie totiž pôsobia priamo na centrá v mozgu a dokážu stimulovať konkrétne reakcie či naopak potláčať niektoré negatívne pocity. Ak sa potrebujete upokojiť, stavte na jemnú vôňu vanilky, prípadne mandlí. Môže to byť vonná sviečka, olejček alebo napríklad vonné vrecúško, ktoré si priložíte k telu počas vášho oddychu.

Ak sa chcete naopak naštartovať a vliať do tela trochu energie, mali by ste siahnuť po výraznejších citrusových či prímorských vôňach. Pozor na silné kvetinové vône, tie môžu pôsobiť kontraproduktívne a skôr vo vás zintenzívnia pocity akéhosi zovretého žalúdka. Naopak, bylinky sú odporúčané. Levanduľa, rozmarín či napríklad vôňa jarnej lúky.

Jemné zobudenie

Ak sa uvoľníte a prípadne aj zadriemete, nie je dobré, aby vás dynamicky prebral budík. Poproste partnera, alebo deti, aby to spravili sami. Zároveň sa s nimi dohodnite, že ak vás nájdu spať, doprajú vám ešte pár minút a vrátia sa pre vás neskôr. Prebrať by vás mali jemne, dotykom, objatím, možno bozkom. Verte, že takto sa budete cítiť znovu veľmi príjemne a spokojne.

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #oddych #stres #relax #aromaterapia

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...