Rozdiel však je, či si ho zásobíte olejom z rýchleho občerstvenia, alebo kvalitnými tukmi, ktoré naše telo potrebuje. Nielen na to, aby malo energiu, bolo zdravé, výkonné , ale aj štíhle.
Tuky sú poklad
Vyradiť zo stravy tuky je nesmiernou chybou, ktorá sa skôr či neskôr odrazí na zdraví. Niektoré vitamíny sú rozpustné len v tukoch a bez nich ich telo nevyužije. Bez tukov nemôžete rátať s vitamínmi A,D,E,K. Takže pomalé chorľavenie je dôsledok zlej životosprávy. Ak namietate, že s tukmi neschudnete, nemáte najnovšie poznatky. Tie už viac ráz potvrdili, že ľudia, čo sa nezdržiavali tukov, no využívali tuky prospešné, si váhu strážili lepšie ako tí, čo prešli na odtučnené diéty.
Tretinu stravy by mali tvoriť tuky
Približne 30% na našom tanieri by denne mali mať tuky. Takáto porcia sa zaslúži o pevné kosti, zdravú pečeň, pľúca, nervový systém aj imunitu. Zdravé tuky telu dodajú správnu dávku mastných kyselín a tie znižujú aj zápalové ochorenia, alergie, vylepšujú myslenie, skrátka sú životabudičom a zdrojom zdravia.
Klamstvo nízkeho tuku
Mýtus, že tukom sa treba vyhýbať, lebo z nich naberieme tuk sa nezakladá na pravde. Práve naopak. Nízkotučné výrobky obsahujú vyššiu dávku sacharidov a práve z nich priberiete možno ešte viac ako z nadpomeru tukov. Nízkotučného si doprajeme s pocitom falošného bezpečia ešte viac, čo opäť nepridá na línii.
Nie je tuk ako tuk
Princíp chudnutia aj zdravého stravovania spočíva v jednoduchom vzorci. Nahraďte nasýtené tuky potravinami, ktoré obsahujú mononenasýtené, polynenasýtené a omega-3 mastné kyseliny. Z vášho jedálnička by mali odísť vysmážané pokrmy a rafinované oleje. Určite si však zaobstarajte tekvicové, slnečnicové aj ľanové semienka. Ryby, mandle, orechy, olivový olej, avokádo, či olivy. Všetky tieto pokrmy vám dajú dostatok tukov, ktorých sa nemusíte báť. Naopak, vaše telo z nich bude profitovať a budete sa cítiť sexi, ale aj zdravo.