Čarovná mäta výrazne pomôže pri chudnutí

Rozhodli ste sa po sviatkoch chudnúť? Mäta pieporná vám v tomto boji môže výrazne pomôcť.

09.01.2015 07:00
mäta Foto:
Mätové lístky - je skvelé pocnať ich silu.
debata

Ak si doprajete tri razy denne mätovú žuvačku bez cukru, môžete až o päť percent zvýšiť výkonnosť vášho metabolizmu. Tvrdí to americká profesorka Kathleen Melanson z katedry výživy na Univerzite Rhode Island. Okrem toho má 20-minútové žuvanie žuvačky aj iný pozitívny prínos – redukuje tvorbu stresového hormónu kortizolu, čo môže byť výhodou pre ľudí, ktorí zaháňajú stres sladkosťami či pochutinami.

SOS: Viete, kedy na vás príde počas dňa „neodolateľná“ chuť na niečo „dobré“? Ak áno, v tom čase si doprajte mätovú žuvačku a chvíľu vyčkajte. Po desiatich minútach už chuť nebude taká nástojčivá.

Mätový čaj brzdí chuť k jedlu. Éterické oleje obsiahnuté v mäte piepornej majú presne túto silu – stimulujú produkciu hormónov, ktoré telu ovoria, „že je sýte“. Pred každým hlavným jedlom si doprajte šálku mätového čaju a pocit nasýtenia sa dostaví skôr, tým pádom nepotrebujete veľké množstvá jedla.

Ako správne pripraviť mätový čaj? Potrebujete 4–6 lístkov čerstvej mäty. Nechajte zovrieť 300 ml vody. Lístky najskôr zalejte polovicoi vody, potom počítajte do tridsať a prilejte aj zvyšok. Nechajte lúhovať 5–10 minút.

Práve vďaka vôni redukuje mäta množstvá jedla. Čerstvá mäta navyše stimuluje produkciu žlče a takisto činnosť čriev. Tým pádom je trávenie v lepšej kondícii. Používanie čerstvej mäty nie je v slovenskej kuchyni veĺmi rozšírené, pritom sa hodí napríklad do pokrmov z mäsa, rovnako ako skvelo dotvára chuť ľahkých a sviežich dezertov.

Mäte sa veľmi dobpre darí v kvetináči na okne, pri jej pestovaní dbajte len na to, aby mala dostatok svetla a mierne vlhkú zem, neznáša prelievanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #mäta #chuť do jedla

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...