Prehodnotiť rebríček
„Je zdravé, ale treba, hlavne na Slovensku prehodnotiť rebríček, týkajúci sa konzumácie mäsa,“ zdôraznila. Na piedestáli by mala stáť konzumácia rýb, či už sladkovodných alebo morských, chudých alebo mastnejších. Faktom stále ostáva, že v konzumácii rýb zaostávame, a pritom sú zdrojom cenných látok a najmä esenciálnych nenasýtených omega-6 mastných kyselín. Týždenná odporúčaná dávka rýb je 100–200 gramov. Nasledovať by mala konzumácia hydiny a až na tretie miesto by sa mala presunúť konzumácia červeného mäsa. Týždenná povolená dávka by nemala prekračovať 500 gramov. „V spotrebe bravčového mäsa máme skutočne vysokú nadspotrebu,“ skonštatovala ďalej Ing. Halgašová. Pripomeňme, že nadmerné množstvo konzumácie červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva.
Vnútornosti
Do tejto skupiny patrí srdce, jazyk a pečeň – sú významným zdrojom rôznych minerálnych látok a enzýmov, ktoré sú zdraviu prospešné, preto ich zo stravy netreba vylučovať. Okrem iného obsahujú železo, ktoré sa skutočne nachádza málokde a najviac ho obsahuje krv.

Pozor pri nakupovaní
Sledujte, čo kupujete, odporúča Jarmila Halgašová. Upozorňuje na to, že tzv. krehčené mäso by nemalo byť označené ako mäso, ale „mäsový výrobok“. „Nie je dôvod, aby spotrebitelia kupovali takéto výrobky, lebo do tohto mäsa je pridaná voda so stabilizátormi, čiže s mäsom nakupujete aj vodu. My odporúčame kupovať čerstvé mäso.“
Konzervované mäso
Nemá nižšie nutričné vlastnosti, pretože konzervovanie chladom je veľmi šetrné a zachováva plnohodnotné výživové zložky.