Tri druhy zeleniny, ktoré vás postavia na nohy a dodajú energiu!

Jeseň a zima prinášajú so sebou nielen chladné počasie a skoré stmievanie. Spolu s nimi ide ruka v ruke aj pocit väčšej únavy, ospalosť, nedostatok energie.

06.11.2014 11:00
ružičkový kel Foto:
Ružičkový kel môžete napríklad gratinovať alebo grilovať - vtedy sa horkastá chuť vytráca.
debata

Poradiť si s nimi nebýva jednoduché. Odborníci však odporúčajú využiť najmä dostupné prostriedky prírody.

Jedným z nich sú napríklad tekvice. Sezóna tekvíc sa stále nekončí a okrem vyzdobovania na Halloween ich zužitkujete aj v kuchyni. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu A, C, K či vitamínov skupiny B, nechýba ani draslík alebo kyselina listová, ktorá je prospešná pre bunkovú výmenu a regeneráciu.

Sezónnou zeleninou, ktorú sa oplatí vyskúšať v „unavenom“ období jesene, je aj ružičkový kel. Veľa z nás ho používa maximálne pri príprave polievky, keďže jeho horkastá chuť nie je obľúbená v surovom stave. Ružičkový kel môžete napríklad gratinovať alebo grilovať – vtedy sa horkastá chuť vytráca a zo zeleniny sa stáva skvelá príloha k hlavným mäsitým jedlám. Pre zachovanie čo najvyššieho množstva vitamínu C a antioxidantov, ktoré obsahuje, ho však môžete konzumovať aj surový. Ideálne je kombinovať ho v zeleninovo-ovocných šťavách. Napríklad v kombinácii s jablkom, zelerom a citrónom.

Opakuje sa to dookola, ale v chladnej časti roka by sa nemalo zabúdať ani na kapustu. Medzi Slovákmi milovaná potravina je dobrá surová, upravená a azda najlepšia kvasená. Je len na vás, akým spôsobom ju zaradíte do jedálnička, ale jedno je isté – výsledkom bude prísun vitamínov, dôležitých látok, ktoré zlepšujú trávenie, detoxikujú telo a pôsobia protizápalovo a antioxidačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #zelenina #jeseň #kapusta #ružičkový kel #tekvica

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...