Depresia z jedla? Niektoré potraviny ublížia krivkám, ale aj duši

, 11.08.2014 07:00
fast-food, hamburger, jedlo,
U ľudí konzumujúcich fast-food je riziko vzniku depresie o 51 percent vyššie ako u tých, ktorí jedlá z rýchloobčerstvovacích zariadení nekonzumujú. Autor:

Jedlo vnímame skôr najčastejšie v súvislosti so štíhlou líniou. Ale zväčšujúci sa objem pása nie je jediná neželaná vec, ktorú môžu určité potraviny spôsobiť.

Pred časom sa konal prieskum o tom, ktoré jedlá majú spojitosť s výskytom depresie u jednotlivcov a priamo sa podieľajú na jej vzniku či zvyšovaní jej výskytu. Vedci označili tri skupiny, ktorých nadmerná konzumácia môže zasiahnuť okrem vašej línie aj dušu.

Cestoviny, ryža a biele pečivo sú síce obľúbenou pochúťkou, ale ich konzumáciu by ste preháňať určite nemali. Podľa štúdie odborného časopisu Brain, Behavior and Immunity, na ktorej sa zúčastnilo vyše 40-tisíc žien, totiž tieto potraviny zvyšujú riziko vzniku depresie u žien nad 50 rokov, ktoré predtým známky depresie vôbec nevykazovali.

Sladené nápoje tiež nepatria medzi priateľov optimistického duševného stavu – preukázala to rovnaká štúdia, ktorej výsledky hovoria o tom, že sladené nápoje a bublinkové sladené moky sa podpisujú na zvýšenom výskyte depresie.

Do tretice je to rýchle občerstvenie, alebo ak chcete fast-food. Hamburgery, hranolčeky, hot dogy, pizze či wrapy – ak to s nimi preháňate, faldíky na bruchu nemusia byť to jediné, čoho sa dočkáte. Odborný žurnál Public Health Nutrition podľa štúdie z roku 2012 uviedol, že u ľudí konzumujúcich fast-food je riziko vzniku depresie o 51 percent vyššie ako u tých, ktorí jedlá z rýchloobčer­stvovacích zariadení nekonzumujú.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#jedlo #depresia #príčina #fast-food #sladené nápoje #biele pečivo
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Na prvom mieste je psychická pohoda, nenúťte sa do žiadnych činností.
Pracovná pauza pre vás nie je...

+ Vyhýbajte sa nezdravým potravinám, mohlo by sa vám to neskôr vypomstiť.
V práci na vás budú kladené vysoké...