Pred časom sa konal prieskum o tom, ktoré jedlá majú spojitosť s výskytom depresie u jednotlivcov a priamo sa podieľajú na jej vzniku či zvyšovaní jej výskytu. Vedci označili tri skupiny, ktorých nadmerná konzumácia môže zasiahnuť okrem vašej línie aj dušu.
Cestoviny, ryža a biele pečivo sú síce obľúbenou pochúťkou, ale ich konzumáciu by ste preháňať určite nemali. Podľa štúdie odborného časopisu Brain, Behavior and Immunity, na ktorej sa zúčastnilo vyše 40-tisíc žien, totiž tieto potraviny zvyšujú riziko vzniku depresie u žien nad 50 rokov, ktoré predtým známky depresie vôbec nevykazovali.
Sladené nápoje tiež nepatria medzi priateľov optimistického duševného stavu – preukázala to rovnaká štúdia, ktorej výsledky hovoria o tom, že sladené nápoje a bublinkové sladené moky sa podpisujú na zvýšenom výskyte depresie.
Do tretice je to rýchle občerstvenie, alebo ak chcete fast-food. Hamburgery, hranolčeky, hot dogy, pizze či wrapy – ak to s nimi preháňate, faldíky na bruchu nemusia byť to jediné, čoho sa dočkáte. Odborný žurnál Public Health Nutrition podľa štúdie z roku 2012 uviedol, že u ľudí konzumujúcich fast-food je riziko vzniku depresie o 51 percent vyššie ako u tých, ktorí jedlá z rýchloobčerstvovacích zariadení nekonzumujú.