Bezlepková diéta! Zaručený recept na chudnutie?

Gwyneth Paltrow, Anne Hathaway a ďalšie hollywoodske bábiky, ktorých postavu by sme brali všetkými desiatimi, držia bezlepkovú diétu.

09.07.2014 13:00
chlieb, lepok, pšenica, celiakia Foto:
Vysadenie lepku zo stravy znamená zásadné odľahčenie tráviaceho traktu.
debata

Bez toho, aby trpeli celiakiou. Jednoducho sa rozhodli, že lepok je tou súčasťou ich stravy, vďaka ktorému sa im hromadia tukové vankúšiky pod tričkom. Prezentujú svetu svoj recept na štíhlu líniu, no ten je otázny. Za plochým bruškom sa zrejme skrýva niečo iné, aj keď…

Lepok ako nepriateľ trávenia

Vo svojej podstate je lepok bielkovina, ktorá sa nachádza predovšetkým v obilninách ako pšenica, špalda, raž, jačmeň a ďalšie. Predstavuje dosť náročne stráviteľnú časť pečiva a intoleranciou na túto látku vniká celiakia. Čo sa stane, ak nemáte problém s trávením a napriek tomu vysadíte lepok zo svojej stravy? Celebrity aj mnoho bežných žien tvrdí, že schudli. Je to však pravdepodobne len prirodzená reakcia tela na zmenu stravovacieho režimu a samotné vysadenie lepku váhu nezníži. Naopak, odporcovia bezlepkovej diéty pre zdravých tvrdia, že potraviny bez neho obsahujú viac sacharidov, tukov a látok, z ktorých môžete pribrať ešte viac.

Stojí za tým vysadenie chleba?

Chlieb a pečivo sú pre telo hojným zdrojov sacharidov a hlavne konzumácia vo večerných hodinách prispieva u hromadeniu tuku v tele. Preto vylúčením práve týchto potravín a nahradením ich napríklad zeleninou, dochádza k zdravému úbytku hmotnosti. Tento recept môžete dodržať aj napriek tomu, že na raňajky si pokojne dáte ovsené vločky. Lepok skrátka nie je látkou, ktorá stojí za priberaním našich tiel.

Odľahčené trávenie

Vysadenie lepku zo stravy znamená zásadné odľahčenie tráviaceho traktu. Ak chcete skúsiť bezlepkovú módu, je to alternatíva, ktorá môže prospieť k úľave, ak vás často nafukuje, ťažko vám trávi, alebo máte ten povestný „kameň“ v žalúdku po nedeľnom obede. Nie je to však dlhodobá alternatíva a rozhodne žiadna konečne tá „pravá“ diéta.

Opatrne

Experiment s bezlepkovou diétou ešte nikomu neublížil. Naopak, prečistiť telo nie je zlé. No ak netrpíte celiakiou, prechod na bezlepkovú diétu, iba tak pre zábavu, môže skončiť aj zle. Bez dozoru môžu telu ľahko začať chýbať dôležité sacharidy, či vláknina, železo, chróm, zinok a ďalšie látky, ktoré sú obsiahnuté v pečive. Bezlepková diéta, ktorú držíte dlhší čas musí mať komplexnejší charakter, ako iba vylúčenie pečiva a jedál z múky. Navyše ako sa zhodujú aj lekári, poliehať bezlepkovým trendom nie je pre zdravého človeka vhodné a zdravie môže nie upraviť, ale naopak podlomiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #dieťa #trávenie #celiakia #lepok

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...