Prejsť prechodom s fytoestrogénmi

So zvyšujúcim sa priemerným vekom dožitia prežije dnešná žena viac ako tretinu svojho života po menopauze.

05.07.2014 17:11
horóny, lieky, menopauza Foto:
Fytoestrogény môžu ovplyvňovať látkovú premenu kostí.
debata

Menopauza doslova znamená posledná menštruácia a predchádza jej obdobie, ktorému sa hovorí aj prechod či klimaktérium. Vaječníky prestávajú plniť svoju funkciu, ovulácia sa stáva nepravidelnou, klesá hladina estrogénu.

Môže to byť príčinou viacerých ťažkostí

Nepríjemné príznaky stavu, keď vaječníky postupne prestávajú plniť svoju funkciu, sa najčastejšie objavujú medzi 45. až 55. rokom života. Priemerný vek poslednej menštruácie je 50–52 rokov. Samozrejme, je to individuálne a nie všetky ženy trpia natoľko nepríjemnými klimakterickými príznakmi, že potrebujú počas prechodu svoje ťažkosti riešiť v spolupráci s lekárom. Väčšina z nich trpí návalmi tepla. Nasleduje nočné potenie, vaginálna suchosť, poruchy spánku, náladovosť, podráždenosť až depresie, poruchy koncentrácie, búšenie srdca. S poklesom estrogénu neskôr súvisí aj rednutie kostí, zvýšené hladiny tukov v krvi, hypertenzia, čiže z hľadiska kardiovaskulárneho rizika ženy veľmi rýchlo dobiehajú mužov.

Použitie prírodných látok

Jednou z možností, ako zmierniť príznaky menopauzy, sú hormonálne prípravky. Jestvujú vo forme tabletiek, náplastí až po miestne účinkujúce prípravky ako pošvové gély a krémy. Väčšina žien v zásade vie, že problémy súvisiace s nedostatkom hormónov možno riešiť ich nahrádzaním. Čoraz viac z nich však zo zdravotných dôvodov alebo osobných obáv z rizikových faktorov nemôže a nechce užívať klasickú hormonálnu liečbu. Boja sa predovšetkým rakoviny prsníka, aj keď rakovina prsníka je ochorenie, na ktoré má vplyv toľko faktorov, takže je ťažké prisúdiť zaň vinu len užívaniu hormónov.

Menopauzálne ženy čoraz častejšie uprednostňujú použitie prírodných látok, tzv. fytoestrogénov. „V poslednom čase sa zvyšuje dopyt po alternatívach estrogénu,“ píše PharmDr. Silvia Fialová v odbornom časopise Praktické lekárnictvo. Na ázijskej populácii sa totiž dokázalo, že zvýšená konzumácia tzv. fytoestrogénov, látok, aké sa nachádzajú vo vyše 300 rastlinách a v črevách sa premieňajú na molekuly podobné estrogénom, zabezpečuje tamojším ženám akúsi odolnosť voči viacerým ťažkostiam spojeným s obdobím prechodu.

Najväčšiu skupinu tvoria izoflavóny

Medzi fytoestrogény patria izoflavóny (sója, ďatelina, ploštičník), lignany (ľanové semená, bobuľovité plody, raž) a kumestany (sójové klíčky), ktorých účinky sú podobné účinkom prirodzených ženských pohlavných hormónov. Najväčšiu skupinu tvoria izoflavóny, pričom ďalšie a ďalšie štúdie stále preukazujú ochranný účinok týchto látok proti vzniku a vývoju množstva ochorení ako osteoporóza, srdcovo-cievne ochorenia, hormonálne závislé nádory atď. Čo sa týka rakoviny, protirakovinový účinok fytoestrogénov sa predpokladá najmä v súvislosti s nízkym výskytom rakoviny prsníka u ázijských žien. U žien, ktoré žijú v Číne či v Japonsku, je viac ako trojnásobne nižší výskyt diagnózy rakoviny prsníka v porovnaní s Európankami alebo Američankami. Pripisuje sa to spôsobu ich stravovania, nie dedičnosti, pretože len u 5 percent žien s rakovinou prsníka sa toto ochorenie vyskytlo aj v rodine. Ázijské ženy, ktorých strava je obzvlášť bohatá na fytoestrogény, omnoho menej často postihujú menopauzálne problémy. Hladina rastlinných hormónov v krvi japonských žien je viac ako stonásobne vyššia v porovnaní so ženami v západných krajinách! Tu však treba zohľadniť aj fakt, že Ázijčanky majú stravu bohatú na fytoestrogény na jedálnom lístku od detstva.

Fytoestrogény môžu ovplyvňovať látkovú premenu kostí. Izoflavóny totiž zvyšujú tvorbu vitamínu D v bunkách a ukázalo sa, že podporujú ukladanie vápnika do kostí. Fytoestrogény majú aj priaznivé účinky na pokožku a mali by spomaľovať príznaky starnutia.

Príznaky menopauzy

Psychické: podráždenosť, nespavosť, depresie, nesústredenosť, poruchy pamäti, strata libida
Fyzické: návaly horúčavy, únava a nedostatok energie, nočné potenie, ochabovanie prsníkov, suchosť v pošve, atrofia močovo-pohlavného ústrojenstva, rednutie kostí

Ktoré ženy nesmú užívať hormóny
-mali alebo majú rakovinu prsníka, resp. jestvuje na ňu podozrenie
-mali alebo majú zhubný nádor, ktorý je ovplyvňovaný pohlavnými hormónmi
-mali alebo majú nádor pečene (aj nezhubný)
-majú vážne ochorenie pečene, obličiek, srdca
-sú po srdcovom infarkte
-mali trombózu (vznik krvnej zrazeniny)
-trpia záchvatmi migrény atď.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #menopauza #prechod

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...