Jeden kus koláča stačí! Ďalšiemu už odolajte

Nemusíte do seba "nahádzať" všetko, čo pred vás hostitelia položia.

26.06.2014 16:00
koláč, zákusok, obezita, chudnutie, diéta,... Foto:
Máte chuť na koláč?
debata

Víkendové návštevy s kávou a koláčom sú síce príjemne stráveným poobedím, ale v pondelok sa len s veľkými obavami postavíte na váhu. Opäť ste neodolali a po prvom kúsku ste sa ulakomili na ďalší. A potom ešte tretí… Neviete si povedať „stop“? nedokážete odolať naliehaniu hostiteľky? Skúste to takto:

Vychutnávajte, nehltajte

Ak sa ponúknete kúskom koláča, tak si z toho urobte vzácny okamih. Pokochajte sa pohľadom, vôňou a vychutnajte si každé sústo.

Jedzte pomalšie

Keďže pocit sýtosti sa dostaví až 20 minút po poslednom súste, je celkom možné, že po prvom koláči sa necítite dosť nasýtená. Ale nesiahajte po ďalšom. Vyčkajte dvadsať minút a uvidíte, že pocit nasýtenia sa dostaví. Ak vydržíte, chuť na ďalší kúsok vás prejde.

Menší tanier, menšia vidlička

Na návšteve si asi nevyberiete, ale vy servírujte koláče a zákusky na menších tanierikoch. Aj malý kúsok sa vám bude zdať dostatočne veľký, keďže tanier vyzerá plný. A podvedomie sa „nasýti“. Naopak, ak by ste si dali malý kúsok koláča na obrovský tanier, budete mať pocit, že ste zjedli len malý kúsok a tak vám ďalší nemôže uškodiť.

Pred návštevou niečo zjedzte

Ak prídete na návštevu s prázdnym žalúdkom, je jasné, že do seba „hodíte“ niekoľko kúskov koláča len tak. Ale ak prídete sýta, koláč zjete jeden a budete sa cítiť nasýtená. Takže pred odchodom z domu si doprajte niečo sýte pod zub.

Povedzte jasné nie

Nenechajte sa prehovárať od domácich. Buďte slušná, ale povedzte, že jeden kus koláča vám úplne stačí a ďalší si nedáte. Bodka. A vety ako „urazím sa, keď si nevezmeš“ sa snažte ignorovať. Vy predsa najlepšie viete, kedy máte dosť a koľko toho môžete zjesť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #kontrola #koláč

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...