Dovoľte deťom spoznávať svet aj prostredníctvom chodidiel

Fyzioterapeutka radí: Deťom treba predviesť, ako chodiť po kamienkoch, napríklad aj formou hry.

13.06.2014 10:00
deti, pláž, kamienky Foto:
Aj malé deti si na chodenie po kamienkoch veľmi rýchlo zvyknú.
debata

Leto je obdobím dovoleniek pri mori či jazere a ten pravý čas nechať deti spoznávať svet aj pomocou chodidiel. Paradoxne, celkom prirodzené snahy detí rodičia ničia hneď v zárodku. Na prechádzky pri mori či kúpanie vo vode im obúvajú špeciálne topánky. Podľa fyzioterapeutky Etely Vrankovej je to chyba.

„Minulý rok som bola na dovolenke s mladými rodičmi, ktorý mali so sebou jeden a pol ročnú dcérku. Keď sme prišli na kamenistú pláž, hneď jej obuli špeciálne papučky. Pýtam sa ich, prečo to robia. Odpoveď bola jednoznačná, aby sa jej lepšie chodilo a kamienky ju netlačili,“ hovorí Vranková a pokračuje: „Ak u malého dieťaťa pri každej príležitosti oddelíme pokožku nohy inou vrstvou, jeho nôžka si na nerovnosti nezvykne a nevyformuje sa podľa potreby.“ A hoci rok a pol ročné dievčatko bolo spočiatku prekvapené a nie veľmi sa mu páčilo chodiť po kamienkoch, veľmi rýchlo si zvyklo. „Treba deťom vysvetliť, ako chodiť po skalkách či kamienkoch, ukázať im, že treba začať pomaličky, aby sa kamienky pod chodidlom správne uložili a chodenie naboso nebolelo. Napríklad sa s nimi zahrajte na mačičku, ktorá sa niekam pomaličky zakráda.“

Fyzioteraeutka upozorňuje, že často „kradneme“ deťom možnosť vnímať svet práve prostredníctvom chodidiel. A môže za to iba naša úzkostlivosť. „Deti potrebujú priestor na behanie a je pre nich prirodzené chodiť naboso. Takisto ich treba nechať chodiť po šikmom teréne, šliapnuť do studenej vody, nechať ich spadnúť a dotknúť sa zeme. Potrebujú spoznávať svoje telo a jeho možnosti.“ Ak budú od rodičov neustále počuť len zákazy, zablokujú sa a do pamäte sa im vryje: „Toto nemôžem, toto mi mama nedovolí“. A už sa o to nebudú pokúšať. A pritom ide pre deti o celkom prirodzené veci, len úzkostlivosť nás brzdí umožniť im objavovať svet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #chôdza #naboso #kamienky

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...