Stuhnutý krk či plecia? Pomôžu SOS masáže

Ak nemáme čas zájsť si na profesionálnu masáž, skúste si čiastočne pomôcť domácou vlastnoručnou masážou.

12.06.2014 11:00
masáž, bolesti, žena, krk Foto:
Masážou si môžete pomôcť aj sama.
debata

Vďaka vlastnoručnej masáži môžete ovplyvniť aspoň časť bolestivých miest na tele. Väčšinou ľudí trápi stuhnuté svalstvo ako dôsledok nesprávnych stereotypov v práci pri sedavom zamestnaní.

„Masáž si môžeme urobiť aj sami, podstatné sú časti tela, kde sa napätie hromadí najčastejšie. Napríklad plecia, krk a spánky. Vďaka hneteniu odstránime zo svalov napätie, ale uvoľní sa aj samotná myseľ,“ radí Linda Janušíková, fyzioterapeut Allga San.

„Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že prípravky na masírovanie volíme podľa toho, aký účinok chceme masážou podporiť. Na uvoľnenie svalstva a prekrvenie sú vhodné prípravky s obsahom prírodných látok ako kosodrevinová silica, šalvia, či arnika horská. Celkovú relaxáciu organizmu pri masáži zabezpečia tiež aromatické výťažky zo šalvie či rozmarínová silica,“ radí fyzioterapeutka a pokračuje: "Konzistencia môže byť od tekutej, cez gélovú až po krémovú, výber je na vás. Chronických bolestí svalov sa najúčinnejšie zbavíme zohrievaním postihnutých miest, výrazný hrejivý efekt majú prípravky s obsahom oleja z čili papriky. Naopak, akútne bolestivé stavy či preťažené svalstvo po športovaní sa snažíme schladiť a dosiahnuť tak efekt znecitlivenia a utlmenia bolesti.“

Skúste tieto tipy:

Masáž krku

Štyrmi prstami masírujte zároveň jednu časť krku a palcom druhú. Potom ruky vymeňte. Dôležitý je smer, začíname v dolnej časti krku a pomaly prejdeme nahor k lebke, následne opakujeme.

Masáž pliec

Pravé plece masírujeme ľavou rukou a pravou ľavé, smerom od krku k hornej časti pleca. Môžete robiť to, čo vám napadne, krúživými pohybmi prstov vnímajte stuhnuté miesta a na ne pôsobte.

Masáž spánkov

Prstami krúžte v smere hodinových ručičiek a neskôr v protismere. Masírovať si môžete akúkoľvek časť tela, na ktorú máte dosah. Časté sú bolesti pleca a ramena – takisto ako niektoré formy bolesti hlavy následkom hypermobilnej krčnej chrbtice, čo môžu spôsobiť ochabnuté väzy.

Vyskúšajte tieto prípravky:

Allga San Kosodrevinový gél poskytuje osviežujúco chladivý efekt. Predchádza bolestiam svalov, uvoľňuje svaly šije, chrbta a nôh.

masážny gél

Je vhodný po zvýšenom preťažení svalov, napríklad po športe. Rýchlo sa vstrebáva a nemastí. 200 ml kúpite za 10,95 eur

PEGGY Jantár-arnika masážny gél je obohatený o rastlinné extrakty, ktoré zvyšujú jeho účinnosť. Pôsobí protizápalovo a hojivo.

masážny gél

Uvoľňuje svaly okolo kĺbov, podporuje prekrvenie a tým zmierňuje reumatické bolesti. 200 ml kúpite za 3,64 eur

Masážny gél s pagaštamom konským s hrejivým účinkom obsahuje prírodné výťažky pagaštanu, papriky, levandule a rozmarínu, ktoré priaznivo pôsobia pri opuchoch končatín a zlepšujú cirkuláciu krvi v cievach.

masážny gél

Tiež pôsobia upokojujúco, uvoľňujú kŕče a tlmia bolesť. Gél sa ľahko rozotiera a nedráždi pokožku. 450 g kúpite za 8,70 eur

Allga San Mobil Creme obsahuje kosodrevinovú silicu, rozmarínovú silicu, olej z čili papriky a gáfor. Všetky tieto zložky majú prekrvujúci účinok.

masážny gél

Príjemne uvoľňuje a hreje. Rýchlo sa vstebáva a nemastí. 50 ml kúpite za 6,96 eur

Top gold Arnikový balzam s kostihojom je bylinný masážný gél s chladivým účinkom. Je určený na starostlivosť o pohybové ústrojenstvo formou masáže svalou aj chrbtice. Pri jeho aplikácii sa uvoľňuje napätie a zmierňuje pocit únavy.

masážny gél

Obsahuje mentol, gáfor a bylinné prísady. 200 ml kúpite za 3,60 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #krk #masáž #plecia

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...