Detoxikačné zázraky za stovky eur? Sú to vyhodené peniaze, tvrdia vedci

Detoxikačné kúry pomocou zázračných štiav, špeciálnej vody, ultraprírodných tabletiek alebo dokonca čokolády za 60 dolárov? Zabudnite, tvrdia vedci. Sú to podľa nich zbytočne vyhodené peniaze.

21.05.2014 07:00
detoxikácia, zelenina a ovocie, úprava stravy Foto:
Detoxikovať sa pomocou zeleniny či ovocia telu neuškodí, kupovať drahé tabletky či špeciálne vody je však podľa skupiny vedcov z Veľkej Británie zbytočné.
debata

Niektorí odborníci odporúčajúci detoxikačné kúry radia napríklad vylúčiť z jedálnička kofeín či cukor. Ďalší tvrdia, že telo by nemalo príjmať inú potravu len surovú zeleninu. A popri tom všetkom sa v zozname objaví tu špeciálna voda, tu zase zázračná tabletka. Herečka Gwyneth Paltrow dokonca tvrdí, že sa detoxikuje pomocou superdrahej čokolády.

Skupina vedcov, ktorí sa združili v organizácii Sense about science a ktorých cituje britský Daily Mail, však vyhlásila, že detoxikačné diéty, pomocou podobných prípravkov sú výmysel bez efektívneho účinku. Jediné, čo sa po nich vyprázdni, je peňaženka. Ideálnym riešením je vraj podľa nich pohár vody a dobrý spánok.

Toxikológ Alan Boobis z Imperial London College tvrdí, že naše telo má vlastne detoxikačné systémy, ktoré sú sofistikované a schopné premenlivosti a prispôsobivosti na rozličné podmienky. „Musia byť, keďže prirodzené prostredie, v ktorom sa vyvíjame, je nepriaznivým prostredím,“ uviedol Boobis.

Jeho kolegovia boli veľmi kritickí práve k nákladnosti „zázračných“ liekov, štiav či prípravkov na detoxikáciu a chudnutie. „Sú to marketingové mýty postavené na hlúpych konceptoch,“ vyhlásila dietologička Catherine Collins.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #vedci #detox #detoxikačné kúry #zázračné prípravky

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...