Slovenky sú pri sexe nezodpovedné, chránia sa riskantne

Gynekologička varuje: Namiesto čítania odporúčaní na diskusných fórach si radšej zájdite do ambulancie lekára.

25.04.2014 15:00
sex, intimity, problém Foto:
Slovenské ženy sa často spoliehajú na riskantné metódy antikoncepcie.
debata (1)

Ochrana slovenských žien pred nechceným tehotenstvom vôbec nie je dostatočná. Dokazuje to aj aktuálny prieskum, z ktorého vyplýva, že na Slovensku máme až pätnásť percent žien, ktoré sa nechránia nijako. Navyše, riskantné metódy ochrany ako je rátanie si plodných dní alebo prerušovaný styk používa ďalších dvadsať percent. „Považovať počítanie si plodných a neplodných dní za spoľahlivú antikoncepčnú metódu je naivné. Plodné dni si môžu ženy rátať vtedy, ak sa pokúšajú o bábätko a môžu si tým zvýšiť možnosti otehotnenia. Ale rozhodne ju neodporúčam ako antikoncepčnú metódu,“ zdôrazňuje gynekologička Radmila Sládičeková.

Zo svojej praxe pozná priam absurdné prípady ochrany pred nežiaducim otehotnením. Pritom by stačilo navštíviť gynekológa a možnosti spoľahlivej antikoncepcie s ním prediskutovať. „Ženy radšej strávia niekoľko hodín na rôznych diskusných fórach, kde sa dočítajú "zaručené“ tipy ako neotehotnieť, než by zašli do ambulancie. Čo je šokujúce, o nespoľahlivé metódy sa opierajú aj staršie ženy, ktoré už majú dve-tri deti. A následne už riešime nie antikoncepciu, ale nechcené tehotenstvo," dodáva lekárka.

A hoci počet potratov na Slovensku klesá, rozhodne nie je malý. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií sa u nás vykoná približne 20 potratov denne, a nie z medicínskych dôvodov. Za obdobie 35 plodných rokov ženy (od 15 do 49 rokov života) je to približne 248.200 potratov.

Potrat, ako posledné riešenie nechceného tehotenstva, má nielen psychologické, ale hlavne lekárske vedľajšie účinky, čo by mal byť dostatočný dôvod, aby sa mu ženy vyhli. „Proces rozhodovania o umelom prerušení tehotenstva môže byť veľmi stresujúci. Pôsobí tu skôr morálne pozadie až následne strach z možných komplikácii. Problémy sa môžu objaviť aj neskôr, zvlášť v situácii, keď sa žena snaží otehotnieť, ale nie úspešne. Reakciou na potrat môže byť pocit viny, úzkostné stavy, necitlivosť až znovu prežívanie situácie,“ hovorí klinická psychologička Katarína Jandová.

Ženy by mali k svojmu sexuálnemu životu a zdraviu pristupovať zodpovedne od momentu prvého sexuálneho zážitku. Je predovšetkým v ich záujme chrániť sa vhodnou antikoncepciou. V hraničných prípadoch môže ako záchrana pred nechceným tehotenstvom poslúžiť aj núdzová antikoncepcia. Práve o „tabletke po“, ktorá sa užíva po nechránenom pohlavnom styku, však koluje množstvo mýtov.

Jeden z najrozšírenej­ších, že tabletka prerušuje tehotenstvo, vyvracia gynekologička. „Treba si uvedomiť, že ide o metódu, ktorá zabraňuje vzniku nežiadúcej tehotnosti po nechránenom pohlavnom styku, primárne zabraňuje uvoľneniu vajíčka, a tým následne nevie dôjsť k jeho oplodneniu a uhniezdeniu v maternici. Tabletka v žiadnom prípade neprerušuje tehotenstvo. Pacientkam radím použiť núdzovú antikoncepciu v štandardných prípadoch ako je zlyhanie kondómu, ak si zabudli vziať antikoncepčnú pilulku, alebo sa spoľahli iba na prerušovanú súlož.“ Tabletku po nechránenom pohlavnom styku treba užiť do 72 hodín.

Zaujímavosti z medzinárodného prieskumu:

(Výskumníci sledovali 7 000 žien medzi 15–49 rokov v 15 krajinách sve­ta)

Koľko majú ženy sexuálnych partnerov?

Väčšina žien má viac ako jedného sexuálneho partnera za celý svoj život. V priemere ide o 5 sexuálnych vzťahov. Až 40% opýtaných žien malo sex s 1–3 partnermi, zatiaľ čo 10% malo viac než 10 partnerov. Výskum odhalil, že ženy častejšie striedajú partnerov v Rakúsku a vo Veľkej Británii, kde bol priemerný počet partnerov okolo 9, zatiaľ čo vo Vietname sa tamojšie ženy uspokojili iba s jedným sexuálnym vzťahom.

Frekvencia pohlavného styku

Pre väčšinu žien je dobrý sex dôležitou súčasťou života. Všeobecne majú ženy sex so svojimi partnermi 2 až 3-krát týždenne. V krajinách náruživých milencov, ako je Španielsko majú ženy pohlavný styk iba 2,1-krát týždenne, zatiaľ čo ich ruské náprotivky sú najvášnivejšie na celom svete a majú pohlavný styk 2,6-krát na týždennej báze. Ženy vo Veľkej Británii spia so svojimi partnermi 1,7-krát týždenne, zatiaľ čo dámy v Rakúsku a vo Vietname sú o niečo viac sexuálne aktívne. Čísla uvádzajú 1,8 a 1,9-krát týždenne.

Sexuálne správanie našich žien

Na Slovensku sa milujeme častejšie, no o to menej sa chránime. V porovnaní so susednou Českou republikou sme partnerovi ale vernejšie.

  • V SR 4,9 sexuálnych partnerov za život, v ČR 7 (medzinárodne číslo je 5)
  • V SR 2,2 sex. stykov týždenne, v ČR len 1,9 (medzinárodne číslo je 2,3)
1 debata chyba
Viac na túto tému: #antikoncepcia #Slovenky

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...