Čerstvé plody obsahujú mimoriadne vysoké množstvo vitamínu C, ktorý je výborným preventívnym prostriedkom nielen proti prechladnutiu, ale aj napríklad proti únave organizmu. Dennú dávku pomarančov v „chrípkových dňoch“ je rozumné zvýšiť.
Protivník sklerózy
Pomaranče znižujú krvný tlak, hladinu cholesterolu v krvi, dokonca aj telesnú teplotu. Obsahujú aj pektíny, ktoré podporujú zažívanie a dodávajú organizmu cenný horčík. Sú súčasťou protisklerotickej diéty a môžu mať aj protirakovinové účinky.
Majster odšťavovač
Výbornou investíciou pre zdravie je odšťavovač. Čerstvý džús vyrobený z pomarančov je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný. V zimných mesiacoch je určite lepšou alternatívou vitamínových tabletiek. K citrusovému základu môžeme použiť akékoľvek iné ovocie.
Rýchly recept: Pomarančový dezert s karamelom a likérom
Potrebujeme:
8 pomarančov, 250 g kryštálového cukru, 150 ml studenej vody, 150 ml vlažnej vody, 3 PL pomarančového likéru
Postup:
1. Cukor a studenú vodu dáme do panvice a zahrievame, kým sa cukor rozpustí a varíme, kým nezhnedne. Do karamelu nalejeme vlažnú vodu.
2. Panvicu vrátime na sporák, znova prevaríme a potom karamel nalejeme do žiaruvzdornej misy. Karamel necháme vychladnúť a nalejeme doň likér.
3. Pomaranče očistíme, rozoberieme na dieliky a ponoríme do misy s karamelom. Vrch ozdobíme pomarančovými kolieskami a dezert dáme asi na 30 minút do chladničky.
Tip lenivého labužníka
Pomaranče olúpeme, zbavíme bielej dužiny a naprieč nakrájame na kolieska, plátky pocukrujeme a posypeme nasekanými mandľami. Podávame s druhou miskou, v ktorej je vyšľahaná smotana, ale tú nedávame na pomaranč samotný.