Jarná príroda láka na bylinky

Ak si pripravíte čaj z vlastnoručne nazbieraných byliniek, bude vám chutiť o čosi viac.

14.04.2014 15:00
čaj, bylinkový čaj, pitie čaju Foto:
Doprajte si lahodný čaj z vlastnej výroby.
debata

Zabudnite na výživové doplnky! Zamierte do jarnej prírody a domov si prineste bylinky, ktoré zaženú únavu, prečistia organizmus, naštartujú metabolizmus či rozžiaria pleť. Viete, ktoré nájdete na lúkach či v lese práve teraz?

Materina dúška

Sa pije ako lahodný čaj. Má výrazné protizápalové a protikŕčové účinky, odporúča sa ženám pri silných menštruačných kŕčoch. Čaj sa pije aj pri problémoch zo spánkom, má ukľudňujúce účinky, uvoľňuje psychické napätie. Takisto nezanedbateľný účinok má bylinka pri problémoch s prieduškami, pri astme či pri nachladnutí. A ako bonus navyše zlepšuje trávenie. Pri zápaloch v ústnej dutine dokáže takisto pomôcť. Čaj je lahodnejší s niekoľkými kvapkami citróna.

Praslička roľná

Jej liečivé účinky ocenia najmä ľudia s problémami obličiek či častými zápalmi močového mechúra. Takisto ako čaj sa odporúča pacientom s reumatickými ťažkosťami. Ale praslička roľná je vhodná aj na vonkajšie použitie, napríklad pri kožných problémoch. Do odvaru z prasličky namočte gázu alebo plienku a prikladajte na postihnuté miesto. Pri lupinách pomôže, ak si po umytí vlasy ešte opláchnete odvarom z prasličky.

Pŕhľava dvojdomá

Patrí k najznámejším detoxikačným bylinám. Prečisťuje krv, tým pádom čistí celý organizmus a to sa prejaví aj na pokožke. Po očistnej kúre sa pleť vyhladí a kožné problémy sa viditeľne zmiernia. Okrem toho je výrazným pomocníkom pri chorobách pečene a žlčníka. Nesušená pŕhľava je navyše bohatým zdrojom železa, pri nedostatku ktorého človek pociťuje únavu. Aj preto sa používa ako jarný životabudič. Odvar z pŕhľavy má mnohoraké vonkajšie použitie, používa sa pri problémoch s vypadávaním či mastením vlasov. Po umytí je potrebné vlasy ešte opláchnuť práve odvarom z pŕhľavy.

Púpava lekárska

Na prípravu odvaru sa používa sušený koreň púpavy. Takto pripravený nápoj má mnohoraké využitie. Zvlášť vhodný je na tráviace problémy, zápalové ochorenia žlčníka a pečene. Podporuje vylučovanie tráviacich štiav, upravuje metabolizmus. Takisto zbavuje krv toxínov, pravidelným pitím sa čistí telo aj pokožka. Preto sa odporúča aj pri kožných problémoch a akné. Ak má niekto problém s prekyslením organizmu, púpava dokáže takisto pomôcť.

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #čaj #bylinky

+ Pokúste sa prestať piť kávu práve teraz, bude to najlepšie pre vás.
Neberte prácu z domu ako dovolenku, práve...

+ Dbajte hlavne na svoje zdravie, je to to najdrahšie čo máte.
Vrátiť sa v čase nedá, preto sa snažte práve...