Dámy, pozor na srdce! Na jeho ochorenie umierate najčastejšie

Zvoľte si zdravé srdce za svoju prioritu: bude to na osoh vám i vašej rodine.

04.12.2013 15:00
srdce, tep, frekvencia, ekg, krivka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ochorenie srdca je najčastejšou príčinou úmrtia žien, viac ako 8,6 milióna žien na celom svete zomiera každý rok na kardiovaskulárne choroby: to je asi jedno úmrtie za minútu.

  • V prípade žien s cukrovkou je riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby vyššie ako u mužov, takže si určite dajte zmerať hladinu cukru v krvi.
  • Riziko kardiovaskulárnych chorôb sa môže začínať už pred narodením, počas vývoja plodu a ďalej stúpať počas detstva, a to nevhodnou stravou, nedostatkom fyzickej aktivity a fajčením. Dbajte na zdravie svojho srdca i počas tehotenstva, aby ste uchránili dieťa od neskoršieho rizika.
  • Vysoký krvný tlak počas tehotenstva – či sa už objavil pred počatím, alebo po ňom – si vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Ženy, u ktorých sa vyvinula preeklampsia – vážny stav charakterizovaný vysokým krvným tlakom a prítomnosťou bielkovín v moči po 20. týždni tehotenstva – môžu mať zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb v neskoršom veku i v prípade, ak sa ich krvný tlak po pôrode vráti na normálne hodnoty. O riziku sa určite poraďte so svojím lekárom.
  • Ubezpečte sa, že sa staráte o svoje srdce a nezameriavate sa len na zdravie srdca svojej rodiny.
  • Deti sa vychovávajú príkladom, naučte ich správaniu podporujúcemu zdravie srdca už od mladosti tým, že ho budete praktizovať i vy.

Vedeli ste, že…

  • z dôvodu fyzickej nečinnosti dochádza každoročne k viac ako trom miliónom úmrtí, ktorým je možné zabrániť?
  • nezdravá strava sa spája so štyrmi z prvých desiatich celosvetovo najzávažnejších rizikových faktorov spôsobujúcich úmrtia: vysokým krvným tlakom, vysokou hladinou cukru v krvi, nadváhou a obezitou a vysokou hladinou cholesterolu
  • každodenne zomiera 15-tisíc ľudí na následky fajčenia a z každej dvojice fajčiarov jeden zomrie na následky chorôb spôsobených fajčením. Pasívne fajčenie každoročne zabíja viac ako 600-tisíc nefajčiarov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #fajčenie #srdce #krvný tlak #srdcovo-cievne ochorenia

+ Mali by ste sa viac usmievať, potrebujete emocionálnu sebadôveru.
Nehovorte ľuďom okolo seba ako majú pracovať,...

+ Dnes na vyprážané, mastné jedlá zabudnite, doprajte si niečo ľahšie.
Vaša tvrdá práca a odhodlanie budú čoskoro...