Šošovica - nízkotučná lentilka plná béčka

Kto by ju nemal rád? Je chutná, lacná, zdravá a ešte aj dobre vyzerá...

21.11.2013 12:00
šošovica Foto:
Šošovica je nízkotučná potravina.
debata

Nielen hnedá
Hoci v minulosti patrila na tanier skôr bohatým ľuďom, dnes je dostupná všetkým bez rozdielu. Možno si aj vy predstavíte automaticky tú malú hnedú šošovičku a z nej chutnú polievku, omáčku, prívarok či nátierku. Existuje však ešte aj napríklad zelená či červená šošovica. Chutí podobne výborne a v ničom za hnedou nezaostáva.

Vápnik, železo, béčka…
Na jedálničku by táto strukovina nemala chýbať nikomu, kto chce schudnúť a upraviť preto nekompromisne svoj jedálniček. Poteší, že má málo kalórií a preto sa považuje za diétnu strukovinu. K tomu však obsahuje veľké bohatstvo vitamínov a minerálnych látok. V tej malej „lentilke“ sa skrýva vápnik, železo, fosfor, zinok, lecitín a vitamíny skupiny B.

S vitamínom C
Tak, ako sa má mrkva konzumovať s hoci len kvapkou oleja, šošovica by sa mala zas s potravinou bohatou na vitamín C, aby telo lepšie absorbovalo železo. Stačí do omáčky pridať zopár kvapiek citrónovej šťavy. Chutí však najlepšie v kombinácii s cesnakom, hodí sa aj s jogurtom a petržlenom.

Málo tuku
Šošovica sa považuje za liek, možno ňou totiž spevniť kosti, znížiť tzv. zlý cholesterol v krvi a odstrániť zápchu. Obsahuje toľko bielkovín, že je rovnocennou náhradou za mlieko či syry. Môžete ich načas nahradiť šošovicou. Pozitívne na tejto strukovine je, že v porovnaní s vymenovanými surovinami obsahuje málo tuku.

Namočte ju
Nezabúdajte na to, že so šošovicou budete mať viac práce. Ak ste teda na ňu v tomto čase dostali chuť, nezabúdajte, že ju treba namočiť, najlepšie na celú noc. Voda by mala byť neposolená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šošovica #nízkotučná strukovina

+ Zdieľanie jedla s inými môže posilniť väzby a priniesť radosť.
Dávajte si pozor, čo v momentálnej situácii...

+ Dávajte si pozor na svoju váhu, nehýbete sa a hmotnosť rastie.
Pripravte sa na povýšenie alebo zmenu, ktorá...