Potom stavte na ovocie a zeleninu. Tápete, ktorá pomáha?
Špenát, kel, mangold, brokolica a zelená špargľa patria do skupiny tmavozelená zelenina. Pečeň pohladkajú tým, čo obsahujú – luteínom, zaexantínom, vitamínom A, horčíkom, vitamínom B a prírodnými antioxidantmi.
Čo pomôže pečeni tiež, je zelenina so zelenou vňaťou. Patrí sem kôpor, petržlen alebo cvikla. Okrem zinku a vitamínu A v nich možno tiež nájsť vápnik, horčík a vitamín C.
Aj v niektorých druhoch ovocia sú vzácne poklady, ktoré liečia pečeň, a to najmä v marhulách, paradajkách či nektarinkách. Obsahujú vzácne karotenoidy, horčík, draslík, vitamíny B a C.
Čo pečeni neuškodí, ale naopak pomôže, sú ovsené vločky – doprajte si ich každý deň na raňajky. Ale tiež celozrnné pečivo a cestoviny. Sú plné ľahko stráviteľných bielkovín, vitamínu B, fenolových antioxidantov, no obsahujú aj horčík a mangán.
Silný antioxidačný účinok, ktorý sa pečeni isto páči, obsahujú zas čučoriedky, jahody, černice a čierne ríbezle.
Neobchádzajte ani šošovicu, sóju a tofu. Sú to ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré navyše obsahujú zinok, vitamíny B, horčík, železo či lecitín.
Siahnúť môžete aj po orechoch a semenách. Napríklad sezam, mandle, tekvicové semená alebo pistácie, z rýb sú dobré na pečeň najmä tuniak a losos.