Čučoriedky, jahody aj brokolica pomôžu pečeni

Máte alebo ste mali problém s pečeňou? Alebo chcete tomuto probému predísť?

31.10.2013 06:40
jahody, čučoriedky Foto:
Jahody a čučoriedky obsahujú vitamín C.
debata

Potom stavte na ovocie a zeleninu. Tápete, ktorá pomáha?

Špenát, kel, mangold, brokolica a zelená špargľa patria do skupiny tmavozelená zelenina. Pečeň pohladkajú tým, čo obsahujú – luteínom, zaexantínom, vitamínom A, horčíkom, vitamínom B a prírodnými antioxidantmi.

Čo pomôže pečeni tiež, je zelenina so zelenou vňaťou. Patrí sem kôpor, petržlen alebo cvikla. Okrem zinku a vitamínu A v nich možno tiež nájsť vápnik, horčík a vitamín C.

Aj v niektorých druhoch ovocia sú vzácne poklady, ktoré liečia pečeň, a to najmä v marhulách, paradajkách či nektarinkách. Obsahujú vzácne karotenoidy, horčík, draslík, vitamíny B a C.

Čo pečeni neuškodí, ale naopak pomôže, sú ovsené vločky – doprajte si ich každý deň na raňajky. Ale tiež celozrnné pečivo a cestoviny. Sú plné ľahko stráviteľných bielkovín, vitamínu B, fenolových antioxidantov, no obsahujú aj horčík a mangán.

Silný antioxidačný účinok, ktorý sa pečeni isto páči, obsahujú zas čučoriedky, jahody, černice a čierne ríbezle.

Neobchádzajte ani šošovicu, sóju a tofu. Sú to ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré navyše obsahujú zinok, vitamíny B, horčík, železo či lecitín.

Siahnúť môžete aj po orechoch a semenách. Napríklad sezam, mandle, tekvicové semená alebo pistácie, z rýb sú dobré na pečeň najmä tuniak a losos.

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #čučoriedky #brokolica #jahody

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...