Pacientky s rakovinou sa bez vlasov cítia ako nahé

"Jestvuje liek, ktorý nestojí nič a pritom má obrovskú hodnotu: Ak s onkologickými pacientmi dokážeme hovoriť - nie ľutovať, ale chápať ich," hovorí onkopsychologička Mgr. Mária Andrášiová.

23.10.2013 14:00
parochňa, vlasy, náhrada Foto:
Mnohé onkopacientky fakt, že ostanú bez vlasov, prirovnávajú k nahote.
debata

Má na mysli nielen obavy z budúcnosti po prvotnom šoku zo stanovenia diagnózy, ale aj depresívne stavy, ktoré spôsobuje náročná liečba a všetky jej nežiaduce príznaky. Jedným z nich je aj strata vlasov, doposiaľ nezvratná súčasť chemoterapie, ktorá deprimuje najmä onkopacientky.

„Minulý týždeň som bola u kaderníčky, kde sa jedna pani hnevala na to, aké má nepodarené vlasy. Usmiala som sa a vynorili sa mi spomienky: Čo by som bola kedysi dala za jediný vlas na hlave!“ vysvetľuje Ing. Anna Valachová, pacientka, ktorá pred rokmi prekonala rakovinu prsníka, zakladateľka Nadácie na pomoc onkologickým pacientom. „Keď po prvýkrát ráno na vankúši nájdete chumáč vlasov, keď ich po česaní máte plnú kefu, až vtedy si naplno uvedomíte, že vlastne máte rakovinu a ide o život. Ja som nemohla ísť kaderníčke štyri dlhé roky…“

Na onkológii v Nitre testujú metódu, ktorá je nádejou najmä pre pacientky s nádorom prsníka. Nádejou v zmysle, že nemusia počas chemoterapie prísť o ďalší zo symbolov ženskosti. Veď úplne stačí, ak im onkochirurg odstráni časť alebo nebodaj celý prsník. Systém na prevenciu vypadávania vlasov sa nazýva „Paxman“ a ide o špeciálnu chladiacu čiapku s neoprénovým krytom, ktorú má pacientka počas podávania chemoterapie nasadenú na hlave. Pomocou ochladzovania pokožky hlavy na 15–17 stupňov Celzia sa zníži prekrvenie vlasových cibuliek a zníži sa ich aktivita. Tým sa výrazne zvýši šanca, že im po 1. či 2. cykle chemoterapie nevypadajú vlasy, ktoré inak každej onkologickej pacientke podstupujúcej chemoterapiu vypadajú do dvoch-troch týždňov od začiatku liečby. Samozrejme, toto je možné pri určitom konkrétnom druhu a schéme chemoterapeutík. U nás sa prístroj testuje na pacientkach s rakovinou prsníka.

„Vo svete je týchto prístrojov v prevádzke asi 1800 a používajú sa najmä na privátnych klinikách vo Veľkej Británii, kde sa tešia veľkej obľube,“ hovorí MUDr. Juraj Detvay, PhD., klinický onkológ z Fakultnej nemocnice v Nitre. Prístroje obyčajne zakúpia sponzori a pacientky za použitie „systému Paxman“ neplatia.

Dôvod vypadávania vlasov počas chemoterapie je ten, že táto liečba ničí nielen rakovinové bunky v tele, ale útočí na všetky rýchlo sa deliace bunky. Patria medzi ne aj bunky vlasových korienkov.

Mnohé onkopacientky fakt, že ostanú bez vlasov, prirovnávajú k nahote. Odrazu sú čitateľné pre celé okolie, každý si domyslí, že sa liečia na onkológii. „Môj syn ma po prvýkrát uvidel bez parochne tesne po autohavárii, keď mi ju náraz strhol z hlavy,“ spomína pani Anna. „Dovtedy som vždy mala šatku. Naozaj som sa cítila ako nahá.“

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #terapia #podpora #onkologické ochorenia

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....