Diéta možno pomôže figúre, ale čo mozog? Vraj z nej hlúpneme!

Diétovanie nás síce spraví štíhlejšími, ale zdá sa, že aj hlúpejšími. Tvrdí to aspoň profesor ekonómie z Harvardskej univerzity Sendhil Mullainathan - vedúci novej štúdie.

27.09.2013 10:00
debata
Diétovanie a počítanie kalórií obmedzuje náš... Foto: SHUTTERSTOCK
Diétovanie a počítanie kalórií obmedzuje náš mozog. Tvrdia to vedci. Diétovanie a počítanie kalórií obmedzuje náš mozog. Tvrdia to vedci.

Mullainathana, ktorý sa zhováral s denníkom New York Times, citoval britský Daily Mail. Podľa slov univerzitného odborníka je rovnica jasná. Neustále počítanie kalórií a následne spontánne túžby na niečom si zamaškrtiť zamestnávajú náš mozog natoľko, že mu nechávajú len veľmi malý priestor na ďalšie myšlienky a kalkulácie.

Profesor dokonca tvrdí, že toto „upchávanie“ mozgu premýšľaním o kalóriách a životom večne diétujúceho jednotlivca, sa prejavuje v celkovom prístupe k riešeniu problémov, logickému posudzovaniu a vyhodnocovaniu udalostí okolo seba, či absorbovaniu nových informácií. Ich aktivita sa v tomto smere zhoršuje.

Profesor Sendhil Mullainathan to dokazuje aj v štúdii, na ktorej pracoval v posledných rokoch. V porovnaní s „nediétujúcimi“ vyšli v prieskume ľudia, ktorí dlhodobo chudnú, horšie. Podľa britského Daily Mail by to mohla potvrdzovať aj staršia štúdia, ktorá sa konala ešte v roku 2005. Vtedy vedci porovnávali reakcie dvoch skupín ľudí na zjedenie čokoládovej tyčinky v kontexte rozličných aktivít.

Kým tí, ktorí nediétovali, zjedli tyčinku a následne sa posunuli k ďalšej úlohe. Diétujúce osoby strávili niekoľko minút uvažovaním nad tým, koľko má tyčinka kalórií a uvažovaním, či ju zjesť. Mnohé z nich po jej zjedení navyše trápili výčitky, ktoré obmedzovali ich aktivitu pri nasledujúcej činnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #uvažovanie #hlúposť

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...