Päť jedál, ktoré by ste hneď po cvičení jesť radšej nemali

O tom, že ak chcete schudnúť a vyformovať svoje telo, s cvičením si nevystačíte, ste určite už počuli. Základom je vyvážený a správny jedálniček.

25.09.2013 07:00
Energy a fit-tyčinky sú vhodné ako jedlo pred... Foto:
Energy a fit-tyčinky sú vhodné ako jedlo pred cvičením, nie po ňom.
debata

A tak, ako sú niektoré jedlá vyslovene žiaduce, iné majú absolútne stop.

Čo by ste teda hneď po cvičení jesť určite nemali?

Slané keksy, čipsy či krekry

Tieto rýchle zaháňače hladu majú vysoký obsah kalórií a príliš veľký obsah soli. Hoci niekto by mohol operovať s argumentom, že vypotené telo potrebuje doplniť hladinu sodíka, draslíka či minerálov, pomocou slaných pochutín to určite nedosiahnete. Na doplnenie draslíka si dajte radšej banán a už počas cvičenie pite iontový nápoj s dôležitými látkami a minerálmi.

Sladké pečivo

Muffiny, fornetti či rozličné taštičky a koláče z pekárne – samozrejme, niekedy si na nich pochutiť treba. Ale stavať jedálniček priamo po cvičení na tom, že práve tieto jedlá vám zaženú hlad, je nesprávne. Obsahujú akurát vysoké množstvo ťažko stráviteľných sacharidov a žiadne látky, ktoré by vášmu telu prospeli.

Fast-food

Hamburger, hranolky, pizza alebo syrové krekry? Nie je zvlášnosťou, že najmä muži, ktorí cvičia, sa zvyknú naládovať v najbližšom fast-foodovom zariadení. Lenže, tak rozhodne telu nepomáhajú. Fast-foodová strava obsahuje vysoké množstvo tukov – navyše pri ich konzumácii musí telo produkovať viac glykogénu a zvyšuje sa hladina cholesterolu.

Surová zelenina

V tomto prípade treba dodať slovíčko výlučne. Zelenina je zdravá a neoddeliteľná súčasť vyváženého jedálnička, ale bezprostredne po cvičení postaviť doplnenie energie len na surovej zelenine nestačí. Telo potrebuje prijať aj zvýšené množstvo bielkovín – vajíčka (najlepšie vaječné bielka), kuracie mäso či ryba by vo vašom jedálničku nemali chýbať. Keď ich doplníte zeleninou, vtedy to bude to pravé orechové.

Fit-tyčinky a energy-tyčinky

Nevylučujte ich z jedálnička úplne, uvedomte si však, že sú tvorené ako strava pred cvičením. Obsahujú veľké množstvo sacharidov, ktoré vám pomôžu dodať energiu počas tréningu – po ňom však radšej vsaďte na proteínový nápoj – ten síce tiež obsahuje cukry, ale predovšetkým má zvýšený obsah bielkovín a niektoré tiež obsahujú aminokyseliny, ktoré svalom pomáhajú regenerovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #strava #nevhodná strava po cvičení

+ Nezabúdajte na výdatné raňajky, je to dôležité jedlo dňa.
Práca doma vás bude veľmi unavovať, musíte sa...

+ Pohyb na čerstvom vzduchu zlepší náladu a zdravie.
Nové príležitosti v práci prinesú očakávaný finančný príjem....