Romantika bez neželaných následkov

Muž, ktorý stojí za hriech a príjemná atmosféra – to nás niekedy nečakane dostane... A zabudneme na všetko ostatné, aj na možné „nehody“, ktoré tu číhajú. Dobrá správa je, že obavy z neplánovanej gravidity sú už minulosťou!

05.09.2013 07:00
tabletka, liek, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nechránený sex a predsa bez rizika

Prepadli ste vášni, nezabezpečili ochranu a rozmýšľate, čo všetko je „v hre“ a ako môžete postupovať? Našťastie je tu spôsob, ktorý využívajú ženy bez problémov už v 37 krajinách sveta – voľne dostupná núdzová antikoncepcia. Keď vás zradia „triky“, ktoré zvyknete v intímnych chvíľach používať, alebo na chránený sex akosi pozabudnete úplne, táto metóda vyrieši elegantne situáciu.

Výhody i nevýhody

„Prednosť núdzovej antikoncepcie spočíva v tom, že sa odporúča užiť v čase, kedy zlyhajú iné používané antikoncepčné metódy – kondóm, prerušovaná súlož, pesar, chyby v užívaní riadnej hormonálnej antikoncepcie a rovnako aj po nechránenom pohlavnom styku,“ hovorí MUDr. Jana Šedivá. Obávať sa údajne nemusíme ani v prípade, keď sa po použití dostaví nevoľnosť či únava, tieto príznaky by mali ustúpiť do niekoľných dní a sú ojedinelé.

Užívanie „zázraku“ s rozumom

„Pohotovostnú pilulku“ by sme si však nemali zamieňať s pravidelnou formou antikoncepcie, ani s ochranou pred pohlavnými chorobami, pričom sa neodporúča užívať viac ako 2–3 krát do roka. Tak ako každý liek, aj tabletku „po“ je vhodné brať uvážene a po jej užití je ideálne navštíviť gynekológa. Tabletka by sa mala pre správny účinok použiť najneskôr do 72 hodín po nechránenom pohlavnom styku. Ak to nestihnete, je tu stále možnosť siahnuť aj po inom podobnom „zázraku“, s účinnosťou do 120 hodín, ale ten je už na lekársky predpis.

debata chyba
Viac na túto tému: #nechránený sex #antikoncepcia #tabletka #pilulka

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...