Mykózy útočia spolu s letom

Slnko, voda, pohoda - to všetko k letu patrí. Aj tento čas má však svoju odvrátenú stránku. Leto je totiž nielen sezónou dovoleniek, ale aj vaginálnych mykóz. Ako sa pred nimi chrániť a čo si počať, keď sa predsa objavia?

05.08.2013 16:00
ženské telo, lono, mykóza Foto:
Pri mykóze sa treba vyhýbať sladkostiam aj sacharidom.
debata

Tak ako pokožka, aj vagína má svoje ideálne pH, ktoré je mierne kyslé. Nachádza sa v nej množstvo mikroorganizmov, ktoré sú za normálnych okolností v rovnováhe. Keď sa však jej prirodzené prostredie naruší, začnú prevládať kvasinky, najčastejšie Candida albicans. Keďže sa rozmnožujú vo vysokom tempe, príznaky kvasinkovej infekcie nastupujú pomerne rýchlo. Po príjemnom dni strávenom pri vode tak môže už večer či na druhý deň ráno prekvapiť táto nepríjemná záležitosť.

Jej príznaky sú pomerne ľahko rozoznateľné – ide o svrbenie alebo pálenie vo vagíne a jej okolí, objavuje sa biely hustejší výtok bez zápachu. Vaginálnu mykózu sprevádza aj bolestivosť pri sexuálnom styku. Masívna prítomnosť kvasiniek môže spôsobiť opuch, začervenanie či zvýšenú citlivosť okolia pošvy alebo bolesť pri močení.

Dôvodom môže byť bazén aj hormóny

Jedným z častých dôvodov, pre ktoré vzniká mykóza, je narušenie prirodzeného prostredia pošvy počas kúpania sa. Škodu môže napáchať chlór vo vode, ale aj mokré plavky, ktoré medzi nohami vytvárajú vlhké a teplé prostredie ideálne pre množenie kvasiniek.

Kandidóza neraz vzniká aj počas brania antibiotík. Tie totiž vyhubia nielen škodlivé, ale aj prospešné mikroorganizmy, takže kvasinky nemá čo držať pod kontrolou. Úlohu tiež hrajú hormonálne zmeny v tele – či už počas užívania antikoncepčných tabletiek, bežného menštruačného cyklu, alebo tehotenstva. Niekedy zas stačí použiť nový prací prášok, aviváž alebo parfumované mydlo a nepríjemnosť je na svete.

Lieky sú na predpis aj bez neho

S kvasinkovou infekciou sa počas života stretnú tri zo štyroch žien a mnohé z nich s ňou bojujú opakovane – neraz sa objavuje aj každý mesiac či dokonca častejšie. V takomto prípade treba hľadať príčinu hlbšie a zamerať sa predovšetkým na prevenciu.

Na prvotné liečenie vaginálnej mykózy sa používajú tablety, krémy či globule, ktoré sa vkladajú do pošvy. Na väčšinu z nich treba lekársky predpis, niektoré sú voľnopredajné. Podľa priebehu a intenzity infekcie možno zvoliť rôzne dlhé liečebné obdobie. Existujú jednorazové, ale aj dvanásťdňové prostriedky. Lekári sa zväčša najmä v prípade vracajúcej sa mykózy prikláňajú k tým dlhodobejším, ktoré možno kombinovať s protimykotickými mastičkami.

Relatívnou novinkou sú aj antimykotiká s flukonazolom, ktoré sa užívajú prehltnutím. Tie sa však odporúčajú ako liečba bez lekárskeho predpisu len vtedy, ak ženu mykóza netrápi častejšie ako raz za pol roka. V rámci prevencie je možné ju podať aj partnerovi. Niektorí lekári ich predpisujú pri trvalejších problémoch aj ako prevenciu raz týždenne, prípadne okamžite pri začínajúcich problémoch. Neraz sa počas liečby kombinuje aj s prostriedkami na vkladanie do pošvy. Bez predpisu možno kúpiť len balenie s jednou tabletkou, s predpisom aj balenie s tromi-štyrmi tabletkami. Mať recept sa v tomto prípade oplatí, keďže časť ceny hradí poisťovňa. Kvasinková infekcia je častým javom počas tehotenstva a jej liečba môže byť o niečo komplikovanejšia, najmä v prvom trimestri. Namiesto bežných prostriedkov sa môže použiť napríklad borax glycerín.

Keď sa vracia a vracia…

Boj proti opakujúcej sa kandidóze je behom na dlhé trate a vyžaduje trpezlivosť. Príčina návratu tohto problému môže byť napríklad neliečená cukrovka či oslabená imunita, preto sa odporúča aj vyšetrenie u imunológa. Je tiež vhodné preliečiť aj partnera, pretože vinníkom môže byť aj on, hoci nemá žiadne príznaky. Zo stravy je v prípade opakujúcich sa infekcií ideálne vylúčiť všetky cukry. Niektorým ženám pomohla dvojmesačná až trojmesačná enzýmová terapia alebo užívanie probiotík. Keďže v oboch prípadoch ide o dlhodobé užívanie týchto výživových doplnkov, treba počítať s väčšími sumami vynaložených peňazí.

Niektorí odborníci odporúčajú aj celkovú zmenu stravy – protikvasinkovú diétu. Zo začiatku, kým prebieha aj liečba antimykotikami, by mala byť diéta najprísnejšia. Vyhýbať sa treba sladkostiam aj sacharidom – teda aj chlebu či zemiakom. Gro stravy tvorí zelenina, veľmi vhodná je kvasená kapusta, kyslé mliečne výrobky, acidofilné mlieko, bryndza, jogurty so živými kultúrami. Dovolené je biele mäso, ryby a syry – okrem plesňových.

Keď sa skončí medikamentózna liečba, možno jedálny lístok obohatiť aj o ovocie – ideálne citrusy alebo kyslejšie jablká. Veľmi sladkým druhom ovocia ako hroznu či broskyniam sa treba naďalej vyhýbať alebo ich konzumovať len v obmedzenom množstve. Po čase možno postupne do stravy v obmedzenom množstve pridať zemiaky či celozrnné pečivo alebo celozrnné cestoviny. Keďže alkohol obsahuje množstvo cukru, treba sa mu s výnimkou suchého bieleho vína úplne vyhýbať. Pozor aj na skryté cukry v potravinách, pri ktorých by ste to možno nečakali – ide napríklad o kečup, sladené jogurtové nápoje alebo limonády.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #mykóza #kvasinky

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...