Pilates posúva možnosti nášho tela, výsledky vnímate stále

Ak túžite ovládať svoje telo, mali by ste vyskúšať cvičenie Pilatesu. Myslí si to trénerka Helena Ballová, ktorá pôsobí ako inštruktorka tohto cvičenia a vedie klientov skupinovo aj individuálne.

19.07.2013 14:00
pilates Foto:
Ideálne je cvičiť Pilates denne pätnásť minút, tvrdí trénerka.
debata

Kedysi bola inštruktorkou aerobiku a dnes sa smeje pri spomienke na to, ako si sama v duchu hovorila: Na Pilates sa nikdy nedám. To nie je pre aerobikárku. „Vždy som si myslela, že som tuhá, neflexibilná. Ale zmenil to práve Pilates,“ hovorí.

Okrem neho je Ballová odborníčkou aj v cvičení PortDeBras a FlyFit. Všetky tri sa radia k formám body and mind. „Sú to takzvané pomalé formy cvičenia. Kým napríklad pri aerobiku alebo dance aerobiku či rôznych pohybových aktivitách z telocvične sa skáče, využíva sa rýchla hudba, pri pomalých formách sa cvičí s pomalšou hudbou alebo celkom bez nej,“ vysvetľuje hlavný rozdiel.

„Konkrétne pri Pilatese sa hudba nevyužíva. Je dôležité, aby ma ľudia počuli, aby počuli svoj vlastný dych a vedeli, čo cvičia,“ zdôrazňuje. Mnohých odrádza predstava, že Pilates je vlastne len vylihovanie, posedávanie a jemné naťahovanie sa na podložke. „Niektoré formy sú také, že mnohí klienti majú pocit, že sa pri nich vlastne len dýcha a vôbec si nezacvičia,“ priznáva inštruktorka. „To je však rehabilitačný Pilates. Formy, ktoré sa cvičia v podobe skupinových cvičení, sú dynamickejšie a práve tie sa mi veľmi zapáčili,“ hovorí Ballová.

Hoci ona sama cvičí už niekoľko rokov, ešte aj dnes vníma vývoj v schopnostiach svojho tela. „Z mesiaca na mesiac cítim stále nový posun. Vnímam, že stále lepšie ovládam svoje telo, jednotlivé pohyby dokážem urobiť lepšie,“ opisuje hlavné benefity pilatesových lekcií.

Ak chce človek vnímať takýto vývoj, mal by podľa nej aktivitu vykonávať pravidelne. „Ideálne je cvičiť Pilates denne pätnásť minút, ale je jasné, že to nie je umožnené každému,“ tvrdí trénerka. „Osobne si myslím, že dobré je kombinovať to tak, že dvakrát alebo trikrát do týždňa idete na hodinu Pilatesu odcvičiť si ju s inštruktorom. A potom zvyšné dni si môžete cvičiť sami pre seba a podľa vlastných možností.“

Helena Ballová je inštruktorka PortDeBras,... Foto: REEBOK
Helena Ballová Helena Ballová je inštruktorka PortDeBras, FlyFit-u a Pilatesu.

Pravidelnosť je však kľúčom k tomu, aby sa cvičenie stalo súčasťou nášho života. „Vždy hovorím, že najprv si treba vytvoriť zvyk. Dajte si záväzok, že vždy aspoň raz do týždňa pôjdete cvičiť. Keď to dokážete dodržať, pridajte si ďalšiu hodinu a choďte cvičiť dvakrát. Vtedy je šanca, že hlava si uvedomí, že to cvičenie je dobré, že ho potrebujeme a že ho chceme. Postup, keď sa niekto rozhodne začať s cvičením, navštevuje posilňovňu alebo iné typy cvičení denne, sa končia väčšinou tak, že vydrží dva-tri týždne. A potom zväčša úplne prestáva. To nie je šťastné,“ myslí si Helena Ballová.

Podľa Ballovej je dôležité absolvovať hodiny aj pod odborným vedením. „Aby si človek osvojil techniku, spôsob dýchania, aby sa naučil spevniť si telo a posilniť svaly správnymi technikami,“ vymenúva.

A čo vraví na kombinovanie pomalých foriem cvičení ako Pilates s aktivitami, ktoré sú kondične aj výkonnostne náročné a postavené na rýchlosti či sile? „Kombinovať ich je ideálne hneď z niekoľkých dôvodov,“ vysvetľuje.

„V Pilatese funguje filozofia, že každý pohyb sa musí robiť správne. Vďaka tomuto cvičeniu si telo zvykne na správne pohyby, správne držanie a zapájanie presne vymedzených konkrétnych telesných partií. To sa potom určite zíde pri cvičení, ako je napríklad CrossFit, ale aj Bootcamp alebo Power Aerobik. Pri jednotlivých pohyboch a cvikoch zapájate správne partie, pretože vaše telo si vytvorilo návyk na správny pohyb. Pilates je tiež cvičenie skvelé na strečing,“ pokračuje Ballová a dodáva, že kombinovaním rôznych aktivít robíme telu dobrú službu. Nabúravame tak totiž pohybový stereotyp, ktorý telo nadobúda len pri jednostrannej aktivite.

debata chyba

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...