Teplá sa vracajú: Máme šesť rád ako sa ochladiť v horúcom počasí!

Na záver týždňa hlásia predpovede počasia návrat horúčav. Zvládať návaly tepla, potenie a ťažké dýchanie pri horúcom vzduchu sa však dá - čo treba urobiť, aby ste si aj v horúčave "zachovali chladnú hlavu"?

17.07.2013 15:30
piný režim - návaly tepla - horúčavy Foto:
Ako ochladiť rozpálené telo v horúcom počasí? Aj pitný režim je dôležitý.
debata

Zoznam netradičných, často aj nepoznaných trikov priniesol britský Daily Mail. Takže, inšpirujte sa.

  1. Možno ste si už pri návšteve zoologickej záhrady všimli, že opice si lížu zápästia. Dôvod je prozaický, týmto spôsobom si ochladzujú telesnú teplotu. U ľudí to funguje podobne. Samozrejme, lízať si zápästia nemusíte – namiesto toho ich nechajte na pár sekúnd pod prúdom tečúcej studenej vody. Dokážete tak znížiť teplo, ktoré pociťuje vaše telo, až na hodinu. Funguje aj ochladzovanie ďalších telesných partií – reč je o zadnej strane krku, kolenách a nohách. Môžete ich schladzovať vlhkou handričkou, ktorú držíte v chladničke.
  2. Vyhýbajte sa kovovým šperkom, slnko ich rozohreje a teplota sa následne prenáša do vášho tela. Ak chcete byť za fešandu, v lete voľte radšej populárne prívesky na bavlnených šnúrkach alebo plastové šperky.
  3. Pikantnejšie potraviny sú v lete vítané. Hoci by sa mohlo zdať, že práve vďaka nim cítite v tele ešte väčšiu horúčosť, fungujú ako spúšťač telesného potenia. Prostredníctvom potu sa telo ochladzuje. Na druhej strane, pokiaľ sa z pikantného obeda máte ešte vrátiť na štyri hodiny do práce, radšej si to s čili a podobnými dobrotami premyslite.
  4. Telové mlieka alebo hydratačné emulzie uchovávajte v chladničke. Pri nanášaní večer po rozpálenom dni vás príjemne ochladia.
  5. Problémy s teplom vnímame často aj v noci – prevaľovanie sa pod paplónom, potenie sa, návaly tepla. Pomôcť môže ľahšia prikrývka alebo obliečky z hodvábu. Hoci takéto patria medzi najdrahšie, podľa odborníkov stoja aj za vysokú cenu. Hodváb je totiž materiál, ktorý dobre dýcha a navyše má prirodzené antialergické vlastnosti.
  6. Horúci vzduch stúpa nahor a čím vyššie ležíte, tým viac ho vnímate. Vo veľkých teplách počas letných nocí sa nebojte spať napríklad na zemi na matraci. Pokiaľ máte doma kráľovskú posteľ vo výške jedného metra, radšej sa presťahujte na gauč v obývačke, ktorý má štandardnú výšku. A ak zvyknete spávať na medziposchodí či v spacom kútiku, ktorý je v podkroví, v horúcom lete si zvážte, či nebude lepšie spať dolu na nižšom poschodí.
debata chyba

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...