Ženské problémy spôsobujú najčastejšie kvasinky

Plesňové ochorenia sú vždy témou leta. Konkrétne vaginálne mykózy sú najčastejšou príčinou návštevy gynekologických ambulancií vo všeobecnosti, nielen v tomto období.

11.07.2013 06:00
Opakované mykózy. Zbavte sa ich ekologicky Foto:
Mykózy spôsobené kvasinkami sa vyskytujú vo vyše polovici prípadov hubovitých ochorení pošvy.
debata

Kvasinky majú rady vlhko, teplo a sú súčasťou prirodzeného mikrobiálneho osídlenia pošvy množstva žien. Ku narušeniu citlivej rovnováhy „tam dole“ môže prispieť aj častejšie kúpanie v chlórovej vode.

Až 90–95 percent žien prekoná vaginálnu mykózu ako akútnu jednorazovú záležitosť, ktorá sa dá preliečiť aj voľnopredajnými antimykotikami z lekárne. Hoci nie všetci gynekológovia to schvaľujú, samoliečba je však určite ospravedlniteľná na dovolenke. Nepríjemné svrbenie a pálenie spojené s bielym tvarohovitým výtokom bez zápachu sa najčastejšie objaví po užívaní širokospektrálnych antibiotík, ktoré likvidujú aj prospešného laktobacila v pošve.

Práve tento Döderleinov bacil tam zabezpečuje potrebnú ochranu pred premnožením patogénnych mikroorganizmov. Ženská pošva totiž nie je sterilná a dokonca u 20–30¤% klinicky zdravých žien sú aj kvasinky prirodzenou súčasťou vaginálnej mikroflóry. Problémy spôsobujú, keď sa premnožia. Navyše nie vždy je tento zápal spôsobený výlučne kvasinkami, občas dochádza ku zmiešaným kvasinkovo-bakteriálnym infekciám alebo čisto bakteriálnym vaginózam.

Polovicu prípadov spôsobujú kvasinky

Mykózy spôsobené kvasinkami sa vyskytujú vo vyše polovici prípadov hubovitých ochorení pošvy. Najčastejšie ich spôsobuje Candida albicans. To, či ide o kvasinkovú infekciu, sa dá rozpoznať podľa bieleho tvarohovitého výtoku bez zápachu, v lekárni sa dá kúpiť aj domáci test. Výber prípravkov na samoliečbu je pomerne bohatý – v rámci miestnej liečby sú k dispozícii krémy, čapíky aj kombinované balenia obsahujúce antimykotikum, jestvuje aj voľnopredajná celková liečba v podobe jednorazového užitia kapsuly s účinnou látkou. Ak však po liečbe infekcia do niekoľkých dní neustúpi, treba rozhodne navštíviť gynekologickú ambulanciu.

Množstvo voľnopredajných preparátov je určených na prevenciu. K dispozícii sú probiotické vaginálne čapíky, výplachy či dokonca lubrikačný gél a menštruačné tampóny s probiotikami. Na prevenciu vaginálnych mykóz sú určené aj niektoré doplnky výživy s výberom špecifických probiotických kmeňov. Odporúča sa dodržiavať známe opatrenia ako používanie intímnej kozmetiky s kyselinou mliečnou (nie mydlo), resp. umývať sa odspodu len čistou vodou, nosiť bavlnenú spodnú bielizeň, nie tesné oblečenie a tango nohavičky, nekupovať si parfumované vložky, nejesť plesnivé syry, sladkosti a podobne.

Opakované infekcie sú problém

Päť percent pacientok s vaginálnou mykózou trpí tzv. chronickou formou, problémami, ktoré sa im opakujú 4– až 6-krát ročne. Niektorým aj častejšie. Tu sa už k slovu dostáva aj imunologická liečba. Aj gynekológ MUDr. Michal Kliment, CSc., potvrdzuje, že základný rozdiel medzi akútnou a chronickou formou vaginálnej mykózy je v imunologickom pozadí. Dnes nie je problémom infekciu úspešne preliečiť. Problém vzniká, ak sa pričasto vracia.

Väčšina pacientok s opakujúcimi sa formami kvasinkovej infekcie pošvy má zníženú miestnu slizničnú imunitu. Niektoré sú dokonca alergické na samotnú kandidu, resp. majú druhotnú alergiu na peľ, latex na kondómoch či dokonca mužské semeno. Tu je potrebná aj imunoterapia – užívanie probiotík celkovo aj miestne, protialergických liekov, imunomodulátorov vrátane enzýmoterapie, kapsúl so zmesou neškodných čiastočiek kvasiniek, na posilnenie imunity je možné dokonca vytvoriť autovakcínu z častí choroboplodných zárodkov samotnej pacientky. Imunológovia majú k dispozícii ešte ďalšie imunitu ovplyvňujúce liečivá.

Narušená rovnováha vaginálnej mikroflóry vzniká

– počas a po liečbe antibiotikami
- pri zvýšenom pH v pošve
- pri nechránenom pohlavnom styku
- pri prehnanej intímnej hygiene
- pri oslabenom imunitnom systéme, cukrovke
- počas menštruácie, tehotenstva
- počas hormonálnej liečby, u „chroničiek“ stav zhoršuje aj nízkodávkovaná antikoncepcia

Čo trápi pacientky najviac

• svrbenie
• výtok
• pálenie
• bolesť pri pohlavnom styku
• bolesť pri močení

debata chyba

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....