Ženy pijú viac ako kedysi. Dobiehajú mužov!

Podľa výskumov začali ženy piť viac alkoholu ako v minulosti. Rozhodli sa dobehnúť mužov. Prečo?

27.06.2013 13:45
piť alkohol, žena pijúca alkohol Foto:
Ženy dobiehajú mužov v množstve aj v štýle pitia.
debata

Nemiernejšie pitie alkoholu je podľa psychológa a súdneho znalca, prof. PhDr. Antona Heretika trendom najmä v západnej spoločnosti. Ženy dobiehajú mužov v množstve aj v štýle pitia. U nás to vraj ešte také markantné nie je, no napríklad vo Veľkej Británii sa ženy opíjajú bežne. Možno dokonca hovoriť o výraznej opitosti, výtržnostiach a zvracaní po pití, čo bolo vždy typickejšie skôr pre mužov.

Naša spoločnosť je podľa Heretika konzervatívna a pitie u mužov bolo a stále je v spoločnosti tolerovanejšie. Keď v minulosti pili ženy, rýchlo získali nálepku alkoholičky. Preto sa pitie snažili skrývať a mali väčšiu bariéru. Tá však klesla s príchodom rovnoprávnosti. Dnes sa to už tak prísne neberie, práve naopak, preferuje sa myšlienka, že „vypiť si môže hocikto“.

Nevýhodou v tomto „dobiehaní“ je podľa Heretika okrem toho, že nadmerná konzumácia alkoholu nie je zdravá aj to, že v priemere ženy horšie metabolizujú alkohol ako muži a tým pádom im viac škodí. Súvisí to s tým, ako látky v pečeni štiepajú alkohol. „U mužov je to trochu lepšie, čo neznamená, že je v poriadku,“ pripomenul Heretik.

Zaujímavosťou tiež je, že muži častejšie zapíjajú problémy alkoholom ako ženy. Vo všeobecnosti si cigaretou a tiež pohárikom obe pohlavia bez rozdielu zvyšujú sebavedomie v domnení, že lepšie zapadnú do spoločnosti. „Keď sme pred pár rokmi robili s kolegami psychológmi a psychiatrami výskum, muži výrazne častejšie uvádzali, že považujú alkohol aj za spôsob riešenia problémov. Znamená to, že keď majú stres alebo podobnú záťaž, vypijú si. K tomu sa ženy hlásili oveľa menej.“ Ako je dobre známe a nikoho tým neprekvapili, preferujú inú stratégiu, napríklad porozprávať sa s kamarátkami, rodinou či okolím.

debata chyba

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....