Eva Siracká: Podarilo sa nám úplne zmeniť názor na rakovinu

MUDr. Eva Siracká založila neziskovú organizáciu Liga proti rakovine v roku 1990 a odvtedy jej aktivity riadi ako prezidentka.

24.05.2013 08:30
Eva Siracká, Liga proti rakovine Foto:
Eva Siracká.
debata

Na otázku, čo sa za tých 23 rokov vo vnímaní rakoviny na Slovensku zmenilo a či sa ľudia stále rakoviny boja, Siracká pre Žena.Pravda.sk odpovedala: „Vždy so zadosťučinením hovorím, že za ten čas sa nám podarilo úplne zmeniť názor na rakovinu. Odstránili sme tabu o tejto chorobe nehovoriť, nespomínať ju, nevidieť a nepočúvať o nej.“ Za 23 rokov činnosti vylepšili diagnostické aj terapeutické postupy, pokroky vraj spravili aj vo výskume.

Mimoriadne pyšná je Siracká aj na to, že Slovensko je jediná krajina v Európe s onkologickou výchovou na stredných školách: „Mládež vychovávame k tomu, aby mali na rakovinu iný pohľad.“ Čo Sirackú ešte teší, je to, že partneri z vyspelých krajín sveta, s ktorými sú združení v medzinárodných organizáciach ako je Európska asociácia líg proti rakovine a medzinárodná pre kontrolu rakoviny, je slovenská Liga proti rakovine považovaná za seriózneho partnera, ktorý už v tejto oblasti, kde boli veľké nedostatky, niečo urobil. Môže teda zodpovedne prehlásiť: „Som spokojná. Napriek tomu, že zažívame aj mnohé sklamania a nádeje, lebo v onkológii je to tak. Snažíte sa a nemusíte dosiahnúť úspech. Ale ja som večný optimista.“

Keď sa už toľko rakovinou zaoberala, nebála sa, že jej „vkráča“ do života? Eva Siracká tvrdí, že každý tretí z nás môže byť raz touto chorobou postihnutý. „Ukážte mi jednu rodinu na Slovensku, kde by takýto prípad nebol. Je to možné, že taká existuje, faktom však ostáva, že rakovina je skutočný strašiak. Človek nikdy nevie, kedy ju môže dostať. A čím je svet civilizovanejší, tým bližšie k tejto chorobe má.“

Existuje tzv. Európsky kód proti rakovine s desatoro odporúčaniami, ako rakovinu nedostať. Za najzávažnejší faktor sa považuje fajčenie, neskôr sa k tomu pridala aj obezita. „Takže nefajčiť, zdravo sa stravovať, vyhýbať sa nadmernému slnečnému žiareniu. Nasleduje sekundárna prevencia – treba si všímať svoje telo a keď nám signalizuje, že sa niečo deje, treba ísť hneď na vyšetrenie,“ vymenovala Siracká a dodala, že jednou z ich úloh je aj vyzývať tzv. zdravú populáciu, aby myslela na najzávažnejšie ochorenia, ktoré dominujú – u žien je to rakovina prsníka, maternice a krčka maternice, u mužov rakovina prostaty a hrubého čreva.

MUDr. Eva Siracká je onkologička. Od začiatku medických rokov bola na klinickú prax pridelená k terajším alžbetinkám, kde sa zaúčala do onkológie. Do jej služieb vstúpila pred 60 rokmi, ako klinický pracovník, neskôr ako výskumník.

debata chyba

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...