Plávanie prospeje vášmu zdraviu aj postave

Teploty sa šplhajú smerom nahor a čoskoro sa začne kúpacia sezóna. A práve teplé počasie je ideálnym nakopnutím k skvelému športu - plávaniu.

19.05.2013 17:30
plávanie, šport, voľný čas Foto:
Plávaním si môžete znížiť fyziologický vek.
debata

Plávanie je obľúbeným športom rôznych generácií. Nezaťažuje kĺby, je veľmi príjemným relaxom a ešte k tomu skvele formuje vašu postavu – to sú dôvody, pre ktoré si ho obľúbili rôzne generácie žien a mužov.

Zdravá aktivita

Plávanie má priaznivé účinky na obehový systém a srdce a zároveň zvyšuje kapacitu pľúc. Nevyhnutnosťou však je správne dýchanie. Treba sa vyhnúť zrýchlenému plytkému dychu, ktoré nie je v súlade s pohybmi. Plávanie tiež pôsobí ako otužovanie organizmu, takže má priaznivé účinky na imunitu človeka. Keďže práve táto aktivita je jednou z tých, ktoré sú pomerne šetrné ku kĺbom, môžu sa jej venovať aj ľudia, ktorí s nimi majú problémy. Vždy však platí, že keď vám nejaký pohyb spôsobuje bolesť, prestaňte ho robiť. Následne sa poraďte s lekárom, ako postupovať.

Udržte si mladosť

Podľa výskumu, ktorý bol odprezentovaný počas konferencie na American College of Sports Medicine má plávanie oproti ostatným športom ešte jednu veľkú výhodu. „Náš výskum dokazuje, že ľudia, ktorí pravidelne plávajú, sú po biologickej stránke podstatne mladší ako je ich skutočný vek. V niektorých prípadoch až o dvadsať rokov,“ prezradil jeden z výskumníkov, Joel Stager.

Najobľúbenejšie sú prsia

Najobľúbenejším štýlom plávania sú prsia. Pri ich plávaní netreba zabúdať na niekoľko zásad. Hlavu nedržte nad vodou kŕčovito a zadok aj nohy sa snažte mať čo najbližšie pri hladine. Prsty držte spolu, aby mali vaše tempá potrebnú razanciu. Pre váš respiračný systém je pozitívom, ak vzduch vydychujete do vody. Pohyby rúk aj nôh by mali byť symetrické. Dlane pri samotnom zábere smerujú jemne nadol.

Ako chudnúť?

Ak chcete plávaním schudnúť, nesmie vám chýbať vytrvalosť. Plávať by ste mali každý deň aspoň pol hodinku – ideálne bez prestávky. Je pritom jedno, ktorý štýl si zvolíte. Začať môžete pomalším tempom a kratším časom, postupne však vzdialenosť aj intenzitu plávania predlžujte. Štýly môžete obmieňať, nemali by ste však ostať stáť či splývať. Keď si potrebujete dať pauzu, pochodujte. Každý pohyb má pod vodou väčší efekt ako na suchu. A ak aj nevydržíte plávať celú pol hodinu bez prestávky, nemúťte. Možno nezhodíte toľko kíl, koľko by ste chceli, pravidelný pohyb vám však spevní telo, takže aj tak budete pôsobiť krajšie a zdravšie.

Plávať môžete aj každý deň

Zatiaľ čo počas zimy je človek odkázaný len na plaváreň, v teplejšom počasí postačí aj jazero. Plávať tak môžete neraz v podstate zadarmo. Výhodou tiež je, že sa tomuto športu možno venovať podľa niektorých odborníkov aj každý deň – zatiaľ čo napríklad behanie sa takto často pre neprofíkov veľmi neodporúča. Pri správnom plávaní je totiž možnosť zranenia (okrem svalovice) veľmi nízka.

debata chyba

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...