Nové zemiaky pre krásu aj štíhlu líniu

Nové zemiaky? Šup s nimi do kuchyne!

19.05.2013 11:00
nové zemiaky, zdravie, varenie Foto:
Nové zemiaky sú skvelou jarnou voľbou.
debata

Ak máte možnosť kúpiť si nové zemiaky, hoci o pár centov drahšie, neváhajte. Napríklad aj preto, že v porovnaní so starými obsahujú až trikrát toľko vitamínu C a takisto obsahujú viac vápnika. Ale to nie je všetko. V nových zemiakoch nájdete aj vzácne minerálne látky ako draslík, železo, horčík či síru.

Keď sa začne sezóna nových zemiakov, môžete ich pre svoje zdravie a krásu využiť aj surové. Ale pozor! Surový zemiak by nemal byť zelený a mal by byť bez klíčkov. Inak by sa v zemiaku nachádzala látka solanín a tá pre organizmus nie je prospešná.

Šťavu zo surových nových zemiakov sa odporúča piť pri problémoch so žalúdočnou kyselinou, pri jej nadprodukcii. Štavu si môžete pripravovať v odšťavovači (zemiaky len umyte, ale nezbavujte šupky). Ak nemáte odšťavovač, zemiaky nastrúhajte (opäť so šupkou) a prelisujte pomocou sitka. Pridajte trochu vody a pite vždy pred jedlom, cca 1 deciliter trikrát denne.

Nové zemiaky sú prospešné nielen zdraviu, ale robia veľkú službu aj kráse, vďaka obsahu vitamínov B1, B2, B3 a B6. Tieto vitamíny sú dôležité aj pre vlasy a nechty. Zo zemiakov si môžete vyrobiť aj jednoduchú pleťovú masku.

Ak vás trápi nečistá pleť:

  1. Nastrúhaný nový zemiak zmiešajte s pár lyžičkami bieleho jogurtu. Maska má sťahujúce a čistiace účinky. Naneste na pleť a nechajte pôsobiť 10 minút, následne zmyte a pleť ošetrite krémom.
  2. Do čerstvej šťavy zo zemiaku namočte vatové tampóny a potrite nimi mastnú pleť, nádlene ju umyte čistou vodou. Pleť zbavíte prebytočného mazu a póry sa stiahnu.

Zemiaky sú dobrou voľbou aj pre ženy strážiace si líniu. Vďaka vysokému obsahu škrobu dokážu zasýtiť, sú navyše chutné, takže nemusíte zbytočne hladovať v mene zhadzovania kilogramov. Samozrejme, nemôžete si zemiaky upraviť ako hranolky či mastné placky. Napríklad zemiaky varené v šupke či zemiakový šalát (bez majonéazy) sú správnou voľbou pri chudnutí.

debata chyba

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....