Ich liečivá sila spočíva v pálivej zložke, ktorá sa nazýva kapsaicín. Okrem toho, že podporuje krvný obeh, zrýchľuje aj metabolizmus a je výborný na trávenie. Osvedčil sa aj vo vývoji liečiv proti rakovine, vie zabíjať zhubné bunky bez vedľajších účinkov.
Nezapíjať vodou
Ak sme to s feferónkami prehnali, nesnažíme sa v žiadnom prípade zahnať pálenie pitím vody. Najlepším prostriedkom je mlieko alebo jogurt. Pomôže aj syr, kúsok chleba alebo kocka cukru v ústach (sladký cukrík, čokoláda), ktorú necháme pomaly rozpustiť na jazyku, aby do seba vstrebala ostrú chuť.
Štipľavý rekordér
Do rodu paprika – capsicum sa zaraďuje celkom dvadsaťpäť druhov a na svete sa pestuje okolo 3 000 odrôd. „Štipľavé“ prvenstvo drží indická Bhut Jolokia, ktorá obsahuje jeden milión Scovilleho jednotiek štipľavosti (SHU). Na porovnanie – maďarské feferónky majú len 4 000 SHU.
Rýchly recept: Biela fazuľa s pikantnou omáčkou
Potrebujete:
- konzerva paradajok
- konzerva bielej fazule
- paradajkový pretlak
- cibuľa
- červená paprika
- 2 feferónky
- čili papričky
- 3 PL olivového oleja
- oregano
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Cibuľu umyjeme, olúpeme a nakrájame nadrobno. Papriku a čili papričky umyjeme a nakrájame.
- Na panvici rozohrejeme olej a speníme na ňom cibuľu, potom pridáme papriku a feferónky. Prilejeme nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, osolíme, okoreníme a ochutíme oreganom.
- Všetko dusíme, kým omáčka čiastočne nezhustne. Na záver primiešame fazuľu a prehrejeme.
Tip lenivého labužníka
Tvrdý syr eidam, sterilizované uhorky a červenú kapiu nakrájame na prúžky, pridáme pokrájaný sterilizovaný paprikový šalát, nasekané feferónky, premiešame s olivovým olejom, čiernym korením, soľou, worcesterskou omáčkou a šalát dáme vychladiť.