Pálenie záhy? Žiadny problém...

Niekedy sa tomu hovorí kyslé zažívanie, prekyslený žalúdok, alebo kyslý spätný chod.

27.02.2013 19:49
pálenie záhy - bolesť hrdla Foto:
Nepríjemný pocit v hrudi, ktorý občas prejde až do krku - to je pálenie záhy.
debata

Najčastejšie to poznáme ako „pálenie záhy“ – nepríjemný a bolestivý pocit v hrudi. V prvom rade je na vine nesprávna činnosť malého svalnatého krúžku, ktorého úlohou je udržiavať obsah žalúdku skutočne v ňom. Keď prehltnete, tento sval sa uvoľní a umožní potrave prejsť do žalúdku. Potom sa rýchlo a pevne uzavrie.

Ale tento svalový prstenec môže rovnako ako aj staré gumové tesnenie ochabnúť, alebo sa natiahnuť a nedolieha tesne. Poprípade sa môže uvoľniť a otvoriť sa v nesprávnu dobu. Tým sa vytvorí otvor pre žalúdočnú kyselinu a čiastočne strávenú potravu, ktorá sa vyplavuje naspäť a vyvoláva pálivý pocit, či trpkú chuť v ústach.

Ak sa chcete páleniu záhy vyhnúť, pozor na:

Čokoládu – istý lekár zistil, že jeho pacienti, ktorý sa často sťažujú na pálenie záhy, majú radi čokoládu, čokoládové sušienky. Je to spôsobené tým, že čokoláda pôsobí na zvierací sval ako sedatívum, môžu za to 3 látky: kofeín, theofylín a theobromín. Najsilnejší je theobromín a jeho koncentrácia v čokoláde je naozaj vysoká. Najväčšou hrozbou je mliečna čokoláda, ktorú máme mnohí radi. Ak to však nepreháňate, nemusíte sa extra obávať.

Tuky – obmedzte tučné jedlá, kam patria hamburgery, údeniny a keď to tak zhrnieme rýchle občerstvenie. Dobrá správa pre „čokoholikov“ je, že tí, ktorí preferujú vyprážané jedlá, sú na tom horšie. Dokonca sa môžete prepracovať k chronickému páleniu záhy, pokiaľ je vaša návšteva rýchleho občerstvenia raz, alebo viackrát za týždeň. A o vašich kilách a celulitíde nebudem radšej ani hovoriť.

Korenie – Miernite sa v korení i keď vám pomáha v inom, ale na záhu to teda liek nie je. Môžu podporovať kyselinotvorbu. Mimochodom aj taký všeliek ako cibuľa sa vôbec neodporúča, pokiaľ máte so záhou problémy. Pacientom sa zhoršil stav až o 40 – 50 %, ak jedli cibuľu a trpeli občasným pálením záhy.

Alkohol – nič iné ste ani čakať nemohli. Najhorší čas na to, aby ste si vyvolali pálenie záhy je, samozrejme, pred spaním. Nie je výnimkou, že veľa ľudí si dopraje „romantický pohár vína“ pred spaním a ráno sa čudujú, prečo majú nepríjemnú chuť v ústach.

Citrusy – Niekedy na pálenie záhy nerobia dobre ani citrusy a ak si dáte čerstvý pomarančový džús, mali by ste vypiť aj dostatočné množstvo vody.

Spánok tesne po jedlo – tri hodiny po jedle by ste nemali ísť spať, lebo keď stojíte, sedíte, gravitácia bráni tomu, aby sa naštartoval „spätný chod“. Pomáha aj spanie s vyvýšenou hlavou a tiež ležanie na ľavom boku.

debata chyba

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...