Antikoncepcia nepredstavuje pre ženy žiadne riziko

Podľa jednej z najväčších štúdií na svete zameranej na antikoncepčné tabletky, môže ich užívateľky čakať dlhší život a tiež im hrozí menšie riziko, že zomrú na rakovinu či srdcové ochorenie.

14.03.2010 07:30
I počas užívania hormonálnej antikoncepcie... Foto:
Antikoncepcia nepredstavuje pre ženy žiadne riziko
debata

Britskí výskumníci uviedli, že ich štúdia nenašla žiadnu spojitosť medzi tabletkami a zvýšeným rizikom predčasnej smrti. „Výsledky tejto štúdie sú nesmierne upokojujúce a naznačujú, že z dlhodobého hľadiska presahujú zdravotné výhody antikoncepčných piluliek akékoľvek riziká,“ uviedol Richard Anderson z Univerzity v Edinburghu, ktorý sa však na štúdii nepodieľal.

Výskum publikovaný v piatkovom vydaní British Medical Journal sledoval 46-tisíc žien po dobu 40 rokov, povedal vedúci štúdie Philip Hannaford z Aberdeen University.
 
Antikoncepciu užíva približne 12 miliónov žien v Spojených štátoch amerických a asi tri milióny vo Veľkej Británii. Podľa výsledkov zomierali tieto ženy v porovnaní s tými, ktoré ju nikdy neužívali, oveľa menej, a to z akejkoľvek príčiny, vrátane srdcového ochorenia a všetkých druhov rakoviny.

Vedci však tvrdia, že ich zistenia môžu platiť len u žien, ktoré užívali staršie typy tabletiek, keďže ich štúdia začala už v roku 1968. „Mnohé ženy, predovšetkým tie, ktoré pred mnohými rokmi užívali antikoncepciu prvej generácie, môžu naše výsledky upokojiť,“ uviedla štúdia.

Text: SITA
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...