Mílií na tvári sa ľahko zbavíte

Proso, krupička či mílie. Nech ich nazveme akokoľvek, ide o malé biele bodky, ktoré sa nachádzajú zvyčajne na tvári. Keďže sú "zapuzdrené", dajú sa vytlačiť len veľmi ťažko.

09.06.2010 07:00
Veľký stres si odskáče aj vaša pokožka Foto:
Mílií na tvári sa ľahko zbavíte
debata

Jana Karvajová (27) z Trnavy
Odmalička sa mi robila na tvári tzv. krupička. V puberte sa milie začali objavovať najmä v oblasti očí. Našťastie, pravidelne som chodievala ku kozmetičke, ktorá mi ich pomocou tenkej ihly prepichla a vytlačila. odporučila mi i zmenu kozmetiky, nakoľko podľa nej niektoré krémy obsahujú vazelínu živočíšneho pôvodu a tak podporuje vznik milií. Obmedzila som i tučné a mastné jedlá. Odvtedy mám už niekoľko rokov od krupičky pokoj.

Mílie vznikajú zhrubnutím rohoviny kože a upchaním mazovej žliazky. Tým sa na pokožke spraví zapuzdrený vačok naplnený mazom tzv. cysta. Objavuje sa najmä na miestach, kde je pokožka najtenšia (napríklad pod okom). Táto biela vyvýšenina sa zvyčajne nezapaľuje (ak si ju netlačíte sama), bohužiaľ, ani sama nezmizne. Krupička má rôzne rozmery a neraz sa i zväčšuje. Pozor! Ak mílie trápia i vás, nikdy si ich nevytláčajte v domácom prostredí. Nikdy totiž nezabezpečíte sterilitu tak ako v kozmetickom salóne a tak sa veľmi ľahko môže stať, že miesto po mílii sa zapáli. Toto ošetrenie zverte do rúk odborníkom (kozmetička, dermatovenerológ a podobne), ktorý miesto kde sa mília nachádza naparia a pomocou jemnej, sterilnej ihly prepichnú a vytlačia. Nemôže sa tak stať, že hlbšie v koži zostane pevnejšie puzdierko, ktoré opäť vytvorí míliu.

Viete, čo vám pomôže:
- Minimalizujte tuky v strave
- Hydratujte svoju pokožku
- Doprajte si vitamín A
- Zdravá strava
- Dodržiavanie pitného režimu
- Pravidelná návšteve kozmetičky (čistenie pleti a prepichnutie milií)
- Používajte vhodné kozmetické prípravky (dostať kúpiť v lekárni)
- Chemický peeling na baze kyseliny glykolovej

Text: Katarína Mrázová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...