Cvikla obsahuje veľa vitamínov a minerálov, veľa železa, draslíka, vitamínuC, E a mnoho ďalších významných látok. Podporuje imunitný systém, regeneruje organizmus a podporuje rast tkanív.
Zafarbí aj zachutí
Cvikla má široké využitie v kuchyni, môžeme ju použiť do šalátov, varených polievok, boršču, na prípravu nátierok, slaných buchiet a koláčov, alebo ju môžeme sterilizovať. Konzumuje sa buď surová, alebo spracovaná – varená, pečená, alebo akokoľvek inak upravená. Koreň cvikly je sladkastý vďaka obsahu prírodných cukrov.
Netreba sa báť
Pri zvýšenej konzumácii červenej repy dochádza k zafarbeniu stolice a moču do červena. Niekto by sa mohol zľaknúť, ale je to len vylučovanie farbiva a nemusíme tým byť znepokojení. Tenko stav trvá iba počas konzumácie a nie je známkou choroby, skôr dobrej funkčnosti obličiek a trávenia.
Rýchly recept: Polievka z cvikly a fenikla
Potrebujeme:
3 PL olivového oleja
pohár nakrájanej cibule
pohár nakrájaného fenikla
1,5 kl feniklových semien
2 veľké cvikly
2 poháre vývaru
pohár kefíru
soľ
čierne korenie
Na ozdobu: kefír vňať z fenikla
Postup:
1. V hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu, fenikel a feniklové semiačka. Dusíme, až kým zelenina nezmäkne.
2. Potom pridáme cviklu nakrájanú na malé kocky a zalejeme vývarom. Privedieme k varu, prikryjeme a stiahneme plameň. Dusíme domäkka.
3. Uvarenú polievku rozmixujeme v mixéri na pyré, vrátime do hrnca a primiešame kefír. Osolíme a okoreníme. Naberieme do tanierov a ozdobíme kefírom a feniklovou vňaťou.
Tip lenivého labužníka
Surovú repu a surový zeler olúpeme, nastrúhame, premiešame s vytlačenou citrónovou šťavou, olejom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Šalát dáme do chladničky odležať a podávame s celozrnným pečivom
Text a foto: magazín Varecha