Máte nábeh na žalúdočné vredy? Dajte zbohom mlieku...

Žalúdočné vredy trápia ľudstvo oddávna. Už v prvom storočí nášho letopočtu sa istý učenec vyjadril, že ak sú v žalúdku vredy, treba jesť ľahké a lepkavé potraviny.

05.02.2013 16:35
Máte nábeh na žalúdočné vredy? Dajte zbohom... Foto:
Máte nábeh na žalúdočné vredy? Dajte zbohom mlieku...
debata

Všetkému ostrému a kyslému sa treba vyhýbať. Taktiež sa roky tvrdilo, že sa treba vyvarovať vyprážaným jedlám a koreninám. V našej ére sa takmer sedemdesiat rokov tradovala Sippyho mliečna diéta, ktorá odporúčala po dobu šiestich týždňov piť denne v pravidelných intervaloch mlieko a smotanu. Takmer dvetisíc rokov odborníci odporúčali na vredy nedráždivú stravu. Moderná veda však všetko obrátila hore nohami a všetko je inak.

Príčina vredov je v tom, že žalúdok vylučuje viac leptavej kyseliny a tráviaceho enzýmu, ako výstelka žalúdku a dvanástnik môžu zniesť. Následkom toho zmes kyseliny a enzýmu trávi tkanivo, ktoré by odolalo, keby malo na to silu. Následkom toho sú zápaly, otvory, krvácanie, pálivé bolesti v bruchu a podobne. Hlavná príčina je však sporná, pretože rozsiahle množstvo nových dôkazov poukazuje na baktériu Helicobacter pylori. Odborníci predpokladajú, že infekcia v žalúdku uvoľňuje kyselinu a tým podporuje vznik vredov. Napriek tomu, celú rovnováhu môžete ovplyvniť stravou.

1. Na mlieko zabudnite – to, že mlieko neutralizuje je len mýtus, pretože neutralizácia trvá veľmi krátko, asi 20 minút. Potom sa hladina kyselín zvýši ešte viac, pretože mlieko zvýši uvoľňovanie hormónu gastrínu, ktorý vyvoláva vylučovanie ďalšej kyseliny. Mýtus o mlieku na liečbu vredov vznikol zrejme preto, lebo po mlieku nastane úľava od bolesti, ale zároveň mlieko spôsobí sériu ďalších škôd.

2. Pozor na šetrné diéty – šetrná strava s nízkym obsahom vlákniny vredom nezabráni, ale naopak, nedostatok vlákniny vredy podporuje. Ako dôkaz poslúžia Japonci, ktorí jedia množstvo lepkavej ryže a majú najväčší výskyt vredov na svete.

3. Banány vám posilnia žalúdok – síce neneutralizujú žalúdočné kyseliny, ale stimulujú množenie buniek a hlienu a vytvárajú silnejšiu bariéru medzi výstelkou žalúdku a kyselinou.

4. Kapusta je priam prírodný liek na vredy – dokázalo sa, že po vypití jedného litru šťavy z kapusty denne sa vám uľaví od bolesti lepšie ako štandardnými postupmi. Výsledky by sa mali dostaviť do troch týždňov. Na odšťavenie používajte čo najčerstvejšiu kapustu, dlhé skladovanie účinnosť znižuje.

5. Ak máte rada zelený čaj, robíte dobre, pretože má okrem iného antioxidačné a antibekteriálne účinky.

6. Mexická kuchyňa a ostré korenie dostávajú zelenú. Aj keď sa to zdá bláznivé, feferónky môžu výstelku žalúdku ochrániť, pretože obsahujú kapsaicín. Kapsaicín spôsobuje stimuláciu nervov v žalúdočnej stene, rozširovanie ciev a zlepšuje prietok krvi.

7. Nesmieme zabudnúť na cesnak, ktorý je výbornou prevenciou proti vredom.

8. Pozor na pivo, lebo to je pomaly továreň na tvorbu kyseliny a biele víno je v tesnom závese.

9. Vyhnite sa príliš horúcim jedlám. Niektorí ľudia totiž pijú a konzumujú také horúce jedlá, že keby si ich dali na kožu, mali by popáleniny. A naše vnútro nie je o nič odolnejšie.

Text: Gabi H. pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...