Koľko pracieho prostriedku použiť do práčky? Nelejte ho len tak, od oka

Pranie v práčke je v mnohých domácnostiach každodennou povinnosťou.

08.03.2021 06:00
práčka, kúpeľňa, čistenie, vodný kameň Foto:
Koľko pracieho prostriedku treba na pranie?
debata

Najmä pri menších deťoch sa špinavé oblečenie hromadí, ani nevieme ako. Koniec koncov, vždy chceme, aby naše oblečenie, posteľná bielizeň či uteráky voňali sviežosťou a boli čisté. Ale jednu chybu robí pri praní v práčke mnoho z nás – používame príliš veľa pracieho prostriedku! Jedna či dve odmerky – to je naša mierka na akúkoľvek bielizeň.

Takéto zautomatizované dávkovanie z dlhodobého hľadiska ovplyvňuje nielen našu peňaženku, ale je to škodlivé aj pre práčku. Pozor, veľa pracieho prostriedku navyše môže dráždiť aj pokožku. Takisto môže prehnané množstvo pracieho prostriedku poškodiť aj oblečenie v práčke.

Aby ste pri praní použili správne množstvo pracieho prostriedku, je dôležité, aby ste poznali hmotnosť bielizne v práčke, aby ste vzali do úvahy stupeň jej znečistenia a takisto dôležitým parametrom je tvrdosť vašej vody. Všetky tri faktory sú rozhodujúce pre to, koľko pracieho prostriedku skutočne potrebujete na pranie.

Na balení pracieho prostriedku sú zväčša vždy uvedené presné pokyny, ktoré môžete použiť ako pomocníka. V tabuľke sa presne dočítate, koľko bielizne, aký stupeň znečistenia a akú tvrdosť vody potrebujete si to-ktoré množstvo pracieho prostriedku žiada. Pri dodržiavaní pokynov nielenže zvolíte optimálny prací cyklus pre vašu bielizeň, ale ušetríte peniaze a takisto vám bude práčka dlhšie slúžiť.

Tvrdosti vody si môžete zistiť u svojho dodávateľa vody, jednoduchou metódou je aj použitie testovacích prúžkov, ktoré kúpite napríklad v drogérii za 5 až 10 eur. Pri zisťovaní stupňa tvrdosti pomáha stupnica, ktorá rozlišuje medzi veľmi mäkkou, mäkkou, stredne tvrdou, tvrdou a veľmi tvrdou vodou. Ak máte v domácnosti tvrdú vodu, musíte použiť pri praní väčšie množstvo pracieho prášku – v niektorých prípadoch ide o viac ako 30 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #práčka #pranie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...