Prečo sa nám zdajú hrôzostrašné sny? Toto je 5 najčastejších dôvodov

Niektorým ľuďom sa občas stáva, že vo sne letia a padajú z výšky dolu. Tento častý jav je spojený s "bojom" medzi mozgovými centrami bdenia, ktorá sa vypínajú, a centrami spánku, ktorá prevažujú a začínajú svoju činnosť. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

09.07.2019 14:06
slovek, spanok, postel Foto:
Niekedy môže byť zaspávanie plné nočných mor. Čo ich spôsobuje?
debata (3)

„V mladosti sa mi o tom často snívalo, ale myslela som si, že už to prešlo. Teraz sa mi však znova stáva, snáď preto, že mám veľa práce, že sa mi zase zdá, že padám a budím sa prudkým trhnutím. Vo sne padám aj z malých výšok, ale pocit, že letím, je taký hrozný, že sa prebudím. Manžel hovorí, že pri zaspávaní trhám rukami alebo nohami,“ opisuje svoj stav jedna žena.

Tento stav nie je v skutočnosti spojený so snovou aktivitou, pretože prichádza v polospánku, ale často je sprevádzaný pocitom padania z výšky. S tým súvisia aj svalové zášklby nohami. Tento symptóm je veľmi častý: prejavuje sa u 70 až 80 percent populácie. Netreba sa toho obávať, je to úplne neškodné. Na vine sú nedostatok spánku, stresová situácia či príliš veľa kávy.

Útek pred nebezpečenstvom, pád z výšky paláca, autonehoda, napadnutie … Také sny vedú k tomu, že sa prudko prebudíte uprostred noci, spotení, udychčaní a s búšiacim srdcom. Tieto znepokojujúce sny sa objavujú najčastejšie počas spánkovej fázy REM, typické predovšetkým pre skoré ranné hodiny. Častejšie sú u detí.

Zlé sny sa objavujú u dvoch až ôsmich percent dospelých a bránia posilňujúcemu spánku. Nie je vylúčené, že sa za noc niekoľkokrát opakujú a že majú tú isté tému. Môžu byť spontánne, ale tiež môžu byť vyvolané niektorými zlými návykmi, liekmi alebo chorobami. Môžu ich spôsobovať tieto príčiny:

1. Bohatá večera

Korenené jedlá alebo večera so štyrmi chodmi aktivujú metabolizmus, zvyšujú telesnú teplotu a stimulujú aktivitu mozgu. To vedie k nekľudnému spánku. Aby sme lepšie spali, experti odporúčajú znížiť spotrebu kofeínu už popoludní a ísť spať najmenej dve hodiny po jedle. Ak sa vám stane, že máte neskoro večer hlad, vezmite si banán alebo vypite pohár mlieka, ktoré obsahujú tryptofán, esenciálnu aminokyselinu, ktorá pomáha zaspať.

2. Filmové horory alebo čítanie thrillerov

Posledná vec, ktorú robíte pred odchodom na lôžko, hrá hlavnú úlohu. Hudba, ktorú ste počúvali, kniha, ktorú ste čítali, televízny seriál, ktorý ste sledovali, alebo konverzácie, to všetko ovplyvňuje spánok. Keď pred spaním pozeráte horor alebo si čítate thriller, je pravdepodobné, že budete mať zlé sny. Preto nezhasnite hneď po čítaní či sledovaní filmu, ale pokúste sa vyvolať pozitívne myšlienky tak, aby ste mozog „upokojili“.

3. Nedostatok spánku

K nočným morám môže viesť aj nedostatok spánku. Keď sa málo vyspíte, je pravdepodobné, že nasledujúcu noc bude fáza REM predĺžená a prinesie živšie a intenzívnejšie sny.

4. Napätie a úzkosť

Takéto emócie nazhromaždené za celý deň môžu mať vplyv na sny. Podľa posledných výskumov nemusia zlé sny len škodiť: majú tú funkciu, že reprodukujú náročné scenáre, ktoré môžu v živote nastať, aby nás nacvičili, ako reagovať a rýchlo nájsť riešenie.

5. Choroba a lieky

Zlé sny bývajú často registrované u pacientov s niektorými chorobami, napríklad psychickými, ale aj pri epilepsii, syndróme nepokojných nôh či spánkovom apnoe. Môžu byť tiež jedným z vedľajších účinkov liekov, a to najmä antidepresív. Aj náhle vysadenie niektorých liekov, najmä benzodiazepínov, môže viesť k nočným morám. Pokiaľ máte zlé sny po užívaní niektorého lieku, je vhodné zaklopať na dvere lekára, ktorý zváži zmenu medikácie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #problém #noc #sen #dôvod #zaspávanie #nočná mora

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...