Nakupujete kartou cez internet? Na toto si určite dajte pozor!

Aj vás možno už čoskoro čaká vianočné nakupovanie. Posledné roky priniesli komfortnejšiu alternatívu - nákupy online cez internet. Ale majú svoje nástrahy.

02.12.2018 08:00
Platobná karta
Ak budete platiť kartou cez internet, skontrolujte si dôležité detaily.
debata (11)

Opomenúc negatíva, ktoré sa môžu viazať k samotnému tovaru (jeho kvalite či napríklad nevhodnej veľkosti pri oblečení), je to najmä platobný systém, na ktorý si treba dávať pozor.

Aj samotné banky zdôrazňujú, že pri nakupovaní v online prostredí by sme mali byť ostražití a opatrní. Na čo si teda dať najväčší pozor?

Zásady pre bezpečné nakupovanie kartou online:

1. Nakupovať by ste mali na vopred overených stránkach a sledovať aj recenzie.

Vyhýbajte sa stránkam, o ktorých nič neviete. Niekedy sa online (napríklad vo vyskakovacích oknách) objavia supervýhodné ponuky na značkový tovar, ceny sú priam smiešne. Nenechajte sa nachytať, takéto stránky zvyčajne môžu byť celkom podvodné.

2. Čítajte zmluvné podmienky ohľadom ukončenia využívania služieb.

„Niektorí poskytovatelia ponúkajú spotrebiteľom prvý mesiac využívania danej služby zdarma, avšak pri registrácii musíte zadať číslo platobnej karty. A tu môže vzniknúť problém, kedy po uplynutí bezpoplatkového obdobia si už príslušné služby neželáte využívať, neoznámite to poskytovateľovi služby, a tak poplatok za ďalšie obdobie je automaticky stiahnutý z vášho účtu,“ upozornila Diana Brodnianska zo Slovenskej bankovej asociácie.

3. Vždy venujte pozornosť celkovej sume vrátane všetkých súvisiacich poplatkov.

Platí to najmä pri objednávaní vstupeniek na koncerty a športové podujatia cez internet. Aj pri objednávke zo zahraničia však nezabúdajte kontrolovať výslednú sumu – k cene za tovar sa spravidla priratúva poštovné, ale niektoré značky si účtujú aj manipulačný poplatok alebo sumu, do ktorej zahŕňajú colné náklady.

4. Pozor na aplikácie v telefóne.

Ak máte v mobilnom zariadení v stiahnutých aplikáciách zaregistrované platobné karty pre platby za využívanie ponúkaných služieb, deti môžu v nevedomosti odkliknúť vyskakujúce okná s ďalšími súvisiacimi ponukami a službami. „Venujte pozornosť nastaveniam a automatické zobrazovanie ponúk v tomto prípade radšej blokujte,“ zdôrazňuje Brodnianska.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #nákupy #karta #platobná karta #platba #Vianoce #nástrahy

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....