Vtipom o blondínkach odzvonilo, vedci vedia prečo

Stovky žartíkov na adresu žien so svetlými vlasmi, ktoré im pripisujú nižší inteligenčný kvocient, budú možno na základe nových poznatkov čoskoro odložené do šuplíka. Nová americká štúdia tvrdí, blondínky nie sú hlúpe.

11.11.2018 17:00
žena, živnostníčka, Foto:
Blonďavé ženy majú v skutočnosti vyššie „skóre“, než ženy s inou farbou vlasov.
debata (7)

Žarty bokom pri svetlých vlasoch

Odborníci sa domnievajú, že svetlá farba vlasov sa pre spoločenské predsudky a stereotypy stala prekážkou žien pri hľadaní zamestnania. Sociologické výskumy tiež ukázali, že keď sa žene s takouto farbou koruny krásy podarilo predsa nájsť zamestnanie, mala problém sa „vyšplhať“ na vyšší post v takzvanom kariérnom rebríčku. Blondínky pritom podľa výskumu nepatria do skupiny ľudí s nízkym IQ. V skutočnosti je svetlá farba vlasov znakom vyššieho IQ, než u žien s ryšavými, čiernymi alebo hnedými vlasmi.

Ako obstáli ženy s inou farbou vlasov?

Podľa vedeckého pracovníka z Ohio State University Jaya Zagorského jeho vedecký tím študoval vzorku takmer jedenásť tisíc Američanov a ich priemerné IQ. Počas výskumu zistil, že blonďavé ženy majú v skutočnosti vyššie „skóre“, než ženy s inou farbou vlasov. Ako uvádza portál stethnews.com, blondíny mali priemerné IQ 103,2, hnedovlásky 102,7, dámy s ryšavými vlasmi 101,2 a ženy s čiernou pokrývkou hlavy 100,5. Štúdia sa však podľa Zagorského nesnaží presviedčať ľudí, že hlúpe sú pre nižší inteligenčný kvocient tentoraz tmavovlásky. Výskum sa snaží „oslobodiť“ blondínky spod rôznych stereotypov, ktorým musia často v spoločnosti če­liť.

Skúmali aj chlapov

Viacerí ľudia očakávali, že spomínaná štúdia odhalí to, či majú gény nejaký nepriamy súvis s inteligenciou a farbou vlasov. Napriek tomu, že blondínky v súčasnosti stoja na vrchole tejto pomyselnej pyramídy, vyššie IQ mali skôr pre svoj pôvod. Rodiny, ktoré sa venujú viac čítaniu alebo majú vyššie príjmy majú údajne o čosi chytrejšie blondínky. A ako v štúdii obstáli muži? Pri chlapoch nevyčnieva žiadna farba vlasov. Výskum nepreukázal rozdiely v inteligencii medzi mužmi s rôznymi farbami vlasov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #IQ #blondínky #inteligencia #spoločenské predsudky

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...