Charitu podporuje polovica Slovákov. Najviac peňazí ide na deti

V období okolo Vianoc prispieva na charitu a dobročinné účely 52 percent Slovákov a Sloveniek.

21.12.2015 15:05
Charita počas Vianoc je na vzostupe. Foto:
Charita počas Vianoc je na vzostupe.
debata

Ako výsledky ankety ukázali, väčšina vyzbieraných peňazí ide najmä na podporu detí. Slováci a Slovenky však podporujú aj chorých a hendikepovaných, potom chudobných a bezdomovcov, pričom nevynechávajú ani zvieratá, životné prostredie a seniorov.

Ako v ankete uviedlo jedenásť percent opýtaných, v období Vianoc prispieva vyššou sumou ako inokedy. Ďalších 16 percent zasa pomáha rovnakou sumou ako v inej časti roka. „Predvianočné obdobie je suverénne najvychytenejšou sezónou pre obchodníkov a tým pádom aj veľkou zaťažkávacou skúškou pre rodinné rozpočty. Výsledky výskumu, ale aj reálny život nám ukazujú, že vo väčšine prípadov dokážeme hospodáriť s financiami v domácnosti tak, že nám ostane aj na takéto dobročinné aktivity,“ zhodnotil Michal Kozub zo spoločnosti Home Credit Slovakia, ktorá si prieskum objednala.

Podľa prieskumu tretina Slovákov a Sloveniek na benefičné účely vôbec neprispieva po celý rok. Väčšinou pritom ide o mladých ľudí do tridsať rokov. Z tých, čo dávajú na charitu, viac ako tretina venuje sumu do päť eur. Od päť do desať eur prispieva takmer 40 percent a dvadsať percent opýtaných dáva príspevok od 11 do 20 eur. Nájdu sa však aj takí, čo na dobročinné účely a charite venujú viac ako 40 eur, pričom ich je štyri percentá.

Z foriem získavania peňazí si prvenstvo držia pouličné zbierky a pokladničky. Týmto spôsobom pomáha šesť z desiatich respondentov. Peniaze bankovým prevodom zasiela 22 percent opýtaných a 18 percent zasiela darcovské SMS. Viac ako tretina respondentov pritom pomáha charitatívnym organizáciám kupovaním ich tovarov či výrobkov.

Výsledky vyplynuli z prieskumu, ktorý sa konal v dňoch 27. novembra až 3. decembra na vzorke 510 respondentov.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #príspevky #financie #charita #Vianoce #dar

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...