Zručný chlap ako nedostatkový tovar? Slováci nepohoreli, čo hovoria ženy?

Staršie generácie zvyknú hovoriť, že dnešní muži už nie sú čo bývali. Ak príde na domáce majstrovanie či typicky "chlapské" práce, vraj dnešní muži často zostanú v hanbe. Nedávny prieskum tvrdí opak. A čo na to ženy?

06.12.2015 17:00
Anketa: Delíte si domáce práce? Foto:
Zručnosť u mužov je podľa žien stále ešte dôležitá.
debata (1)

Reč je konkrétne o prieskume, v ktorom sa skúmalo, či sú slovenskí muži manuálne zruční. Až 65 percent oslovených pánov si to o sebe myslí. Ženy však boli ešte zhovievavejšie. Za manuálne zručných označilo svojich partnerov až 75 percent žien. Názory v tom, čo je domáce majstrovstvo a zručnosť, sa však líšia.

Aneta, 37 rokov, vydatá

Môj manžel bol vždy veľmi šikovný a mne to na ňom imponovalo. Už keď sme spolu chodili a začal navštevovať aj moju rodinu, často otcovi pomohol. Na víkendy prišiel pomôcť do záhrady, čo máme za Bratislavou, keď sme maľovali, prišiel pomôcť vymaľovať stropy a bez problémov mi pomohol aj s umývaním okien od farby. Dnes už sa venuje podobným aktivitám menej, lebo žijeme v meste a otec záhradu predal. Ale stále je veľmi zručný. Myslím si, že chlap by to mal mať v sebe. Považujem to za dôležité.

Zuzana, 49 rokov, rozvedená

Mám skúsenosti rôzneho charakteru. Môj exmanžel bol zručný, ale tiež lenivý. Takže mohol síce vedieť vymeniť žiarovky, zavesiť poličky, alebo na chalupe narúbať drevo, ale málokedy sa mu do toho chcelo. Neskôr sme sa dostali do stavu, že na všetko som volala majstrov. Prečo ja? Mal pocit, že to sú veci, ktoré mám vyriešiť sama. Asi aj to bol jeden z mnohých dôvodov, pre ktoré sme od seba odišli. Dnes sa stretávam s jedným starším programátorom, ktorý býva o tri poschodia vyššie. V počítačoch je doma a zapojil mi doma internet, pomohol s novým televízorom, alebo nastavil reproduktory na domácom kine, čo som dostala od detí na Vianoce. Vlastne tak sme sa zoznámili. Ale inak neviem, či by som ho mohla vziať do záhrady alebo mu dať do ruky kladivo či sekeru. Ale zvláštne je, že mi na tom ani nezáleží. Už som si zvykla, že niektoré veci v živote musím zvládnuť sama.

Rebeka, 24 rokov, slobodná

Neviem, či je dnes dôležité, aby bol muž zručný. Mladí muži trávia viac času v posilňovni ako v nejakej záhrade alebo pri domácich prácach s otcom. Chodím s Tomášom a ten vyštudoval strojársku priemyslovku. Zručný, myslím si, je, ale tiež sa tomu nevenuje. Začal podnikať a viac ako manuálnou prácou trávi čas organizovaním svojich troch kolegov, akože zamestnancov, a pri papierovaní. Tí nám pomáhali aj s drobnosťami v byte, keď sme sa sťahovali do spoločného. Zručnosť je asi u mužov príjemný bonus, ale myslím si, že dnes už si veľa žien vie bez toho život predstaviť.

Muži si spájajú domáce majstrovanie väčšinou s budovaním, napríklad na záhrade alebo s výrobou či skladaním nábytku. Väčšina respondentov, až 90 percent, sa zhoduje, že za domáceho majstra sa považuje ten, kto dokáže postaviť záhradný domček, pergolu či búdu pre psa. Rovnako je podľa nich domáci majster ten, kto dokáže vyrobiť stoličku, stolík alebo poličku. Takmer dve tretiny mužov si myslia, že aj vymaľovanie izby sa dá označiť za „kutilstvo“ a 20 percent z nich považuje za domáce majstrovanie aj upevnenie vianočného stromčeka do stojanu. Podľa tretiny respondentov je „kutilstvom“ aj pozeranie televíznych programov o tejto téme alebo čítanie o nej.

Prieskum realizovala spoločnosť PPM Factum Research na vzorke 800 respondentov vo veku od 18 do 65 rokov. (Zdroj: SITA)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #muž #žena #majster #Slovák #zručnosť

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...