Aj vy máte strach zo šoférovania? Prekonajte ho!

Strach zo šoférovania sa zvyčajne pripisuje ženám. Je to však iba mýtus, nakoľko nie každý muž je "rodený šofér".

06.09.2015 11:00
žena za volantom, šoférovanie, auto Foto:
Ak človek nevie, čo ho na ceste čaká, môže sa vopred báť.
debata

A tak sa aj medzi nimi nájde nejeden, ktorý si k šoférovaniu nevytvoril žiadny vzťah. Napriek tomu, štatistiky uvádzajú, že týmto strachom či fóbiou trpia viac ženy ako muži.

„Čo robíš? Smerovku ťa nenaučili používať?,“ počujete z úst svojho muža, otca či kolegu, ktorý práve šoféruje. Za týmito otázkami nasleduje hlasné trúbenie a dodatok, že za tým volantom určite sedí ženská. Ak máte práve čerstvý vodičský preukaz alebo ste sa rozhodli začať ten svoj starý používať, tieto hlášky vás rozhodne k aktivite nenaštartujú.

„Mám rešpekt pred šoférovaním.“, priznala sa nám tridsaťročná Katka. "Kedysi som chvíľu skúšala jazdiť na aute rodičov, ale dnes mám oveľa väčší strach ako predtým. Neviem, možno je to naozaj iba o skúsenostiach, ale mňa veľmi stresovalo to, že mám niekam ísť a nemám tú trasu prejdenú.

Na dobrom pocite mi nepridalo ani to, že neviem rýchlo reagovať, pôjdem pomaly a budú na mňa ostatní šoféri trúbiť, prípadne sa zle zaradím a narobím zmätky na ceste. Nuž, a vadia mi aj ostatní vodiči, teda najmä ich bezohľadnosť a agresivita. A ak máte na aute označenie „Z“ – začiatočník, tak to sa automaticky stávate doslova posmechom pre všetkých. O ohľaduplnosti k tým, čo nemajú veľa skúsenosti s vedením vozidla nemôže byť ani reči." Rozhovorila sa mladá žena, ktorá by sa rada naučila šoférovať, ale strach sadnúť za volant auta je oveľa silnejší. „Môj učiteľ kondičných jázd raz povedal vetu, ktorá sa mi páči: "Zabudol vôl, že teľaťom bol…“ A myslím, že sa vôbec nemýlil." Vtipne zakončila náš rozhovor Katka.

Amaxofóbia, teda strach z jazdy v dopravnom prostriedku či zo šoférovania, nie je vôbec ojedinelá. Prejavuje sa najmä zvýšeným tepom, triaškou, neschopnosťou reagovať či zvieravým pocitom v oblasti žalúdka. Niekedy je jej spúšťačom negatívny zážitok, ktorý človek prežil, inokedy je strach „iracionálny“ alebo môže byť spôsobená tým, že človek nevie, čo ho na ceste čaká a preto sa už vopred bojí.

Ako prekonať strach či fóbiu zo šoférovania?

1. Na prvé jazdy (i keď máte vodičský preukaz) si zoberte so sebou niekoho, kto jazdí dlhšie a vy mu dôverujete. Zabudnite na tých rodinných príslušníkov či kamarátov, ktorí sú výbušné typy alebo neoplývajú trpezlivosťou.
2. Začnite jazdiť na menej frekventovaných cestách.
3. Pre odbúranie stresu je dôležité získať pocit istoty, zžiť sa s autom, naučiť sa ako reaguje… Skúsenosť totiž robí majstra. A to istý čas trvá.
4. Doprajte si kondičné jazdy pod vedením skúseného a trpezlivého inštruktora.
5. Ak zatiaľ neviete dostatočne dobre auto ovládať a zároveň sledovať cestu, dopravné značky, ale i okoloidúce autá, pomôže vám napríklad auto s automatickou prevodovkou.
6. Na „učenie sa jazdiť“ pomôže i to, ak máte lacnejšie staršie auto. Niekedy sa totiž za strachom z jazdenia skrýva iba extrémny pocit zodpovednosti za drahšie auto. Najmä, ak tento dopravný prostriedok patrí niekomu inému (rodičia, partner).
7. Niekedy zbaveniu sa strachu zo šoférovania pomôže aj tzv. šoková terapia. Keď sme prácou alebo životnými okolnosťami (napríklad v krízových situáciách) donútení sadnúť za volant.
8. Ak neviete svoj strach prekonať sami, nie je hanba vyhľadať odbornú pomoc psychológa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #šoférovanie #šoférka #fóbia

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...